6 Haftada İran'da 14 Bin Kişi Tutuklandı!

Eylül ayından bu yana İran'daki protestolar sırasında 14 bin kadar kişi tutuklandı .

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Üst düzey bir Birleşmiş Milletler yetkilisine göre, Eylül ayından bu yana İran'daki protestolar sırasında 14 bin kadar kişi tutuklandı .

Özel raportörü Javaid Rehman, "Geçtiğimiz altı hafta içinde, insan hakları savunucuları, öğrenciler, avukatlar, gazeteciler ve sivil toplum aktivistlerinin de dahil olduğu binlerce erkek, kadın ve çocuk -bazı hesaplara göre 14.000'den fazla kişi- tutuklandı" dedi. Çarşamba günü İran İslam Cumhuriyeti'nde İnsan Haklarının Durumu.

Rehman, insan hakları gruplarının raporlarıyla desteklenen bir rakam olan BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, ülkedeki "güvenlik güçlerinin kesintisiz şiddetli tepkisinin" en az 277 kişinin ölümüne yol açtığını bildirdi.

CNN, tutuklama rakamını veya ölü sayısını bağımsız olarak doğrulayamaz – kesin rakamları İran hükümeti dışında herhangi birinin doğrulaması mümkün değildir – ve muhalefet grupları, uluslararası hak örgütleri ve yerel gazeteciler tarafından farklı tahminler verildi.

Rehman, İran'ın devam eden protestolarla bağlantılı olarak tutuklanan 1000 kişi hakkında kamu davası açma kararına da atıfta bulunarak, suçlamaların bazılarının ölüm cezası içerdiğini kaydetti.

İran devlet medyası - hükümetin sözcüsü - Tahran eyaletinde ülke çapında protestolara katıldıkları iddiasıyla suçlanan yaklaşık 1000 kişi hakkında haber yaptı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz