50 Yaş Altı Kanser Vakalarında Korkutan Artış!

Vaka sayısı yüzde 80, ölümler yüzde 27 arttı

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Son 30 yılda, kanser teşhisi konan 50 yaş altı kişilerin sayısı yüzde 80 artış gösterdi.

BMJ Oncology isimli bilimsel dergide yayımlanan ve türünün en geniş çaplı örneklerinden biri olan araştırmaya göre, 1990'da sayısı 1,82 milyon olan erken yaşta kanser tanısı alan kişilerin sayısı 2019'da 3,26 milyona kadar yükseldi.

Aynı süreçte kanser nedeniyle hayatını kaybeden 50 yaş altı kişilerin sayısıysa yüzde 27 oranında artış gösterdi.

Uzmanlar erken yaşta kanser vakalarında yaşanan artışın sebebini halen çözmeye çalışıyor.

Araştırmaya göre, kötü beslenme, alkol ve tütün kullanımı, fiziksel hareketsizlik ve obezite muhtemel sebepler arasında.

Araştırma makalesinde, "1990'dan bu yana erken yaşta kanser vakaları ve ölümleri küresel olarak ciddi şekilde arttı. Sağlıklı yaşam tarzı, sağlıklı beslenme, tütün ve alkol tüketimini kısıtlamak ve ev dışı aktiviteler erken yaşta kanser vakalarını azaltabilir" dendi.

Konuyla ilgili yapılan önceki çalışmalar 50 yaş altı kişilerde kanser görülme oranının dünyanın bazı bölgelerinde artış gösterdiğini ortaya koymuştu. 

İskoçya'daki Edinburg Üniversitesi ve Çin'deki Zhejiang Tıp Üniversitesi'nin öncülük ettiği yeni çalışmaysa konuyu küresel ölçekte alarak, 204 ülkede görülen 29 kanser türüyle ilgili verileri inceledi.

Araştırma meme kanserinin en çok görülen ve en çok ölüm yaşanan tür olduğunu ortaya koydu. Buna göre dünyadaki her yüz bin kişiden 13,7'sinde bu kanser türü görülürken, bunlardan 3,5'iyse hayatını kaybediyor.

1990-2009 periyodunda en çok artış görülen kanser türleri, yılda yüzde 2,28 ve yüzde 2,23'lük artışlarla soluk borusu ve prostat kanseri olurken, karaciğer kanserinde yılda yüzde 2,88'lik bir düşüş tespit edildi.

Erken yaşta kanser vakaların en çok Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Okyanusya'da görülürken, en yüksek ölüm oranlarıysa Okyanusya, Doğu Avrupa ve Orta Asya'da gerçekleşti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz