14 Yaşından Küçük Çocuklar Telefon Sahibi Olmamalı!

Klinik Psikolog Anıl Çalcalı Sönmez, önemli açıklamalarda bulundu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Son zamanlarda artan çocuk istismarı vakalarındaki artışta sosyal medya, özellikle pedofili bireyler için çocuk istismarcılığının rahat olarak yapıldığı bir yer haline gelmiştir. Teknolojik çağın tüm nimetlerini kullandığımız günümüzde, ebeveynlere düşen sorumluluklar hakkında Klinik Psikolog Anıl Çalcalı Sönmez, tv100.com editörleri Müge Yücetürk ve Seçil Balık'a önemli açıklamalarda bulundu.

Teknolojik çağ ile birlikte her eve hatta her cebe giren sosyal medya, doğru kullanılmadığı taktirde büyük tehlikeler doğuruyor. Özellikle son zamanlarda artan pedofili vakalarında çocukları bu tehlikelerden korumak için ebeveynlerin daha dikkatli olmaları gerekiyor. Üst üste gelen çocuk istismarı olaylarını ve çocuklara bu konuda nasıl yaklaşmamız gerektiğini Klinik Psikolog Anıl Çalcalı Sönmez ile konuştuk. Sönmez, tv100.com editörleri Müge Yücetürk ve Seçil Balık'a "zaten zararlı olan bir sosyal medya ortamının, pedofilik bireylerle manipüle edilmesi, yaşı bu gibi tehlikeleri değerlendirmeye hiç müsait olmayan bu çocukları doğrudan bir tehlikeye sürüklemektedir" ifadelerini kullandı. 

Klinik Psikolog Sönmez, "Günümüzde bazı aileler çocuklarının bir ihtiyacını karşılar gibi 8-9 yaşına gelmiş çocuklarına akıllı telefonlar almaktadırlar. Daha dikkatli olanlar ise ortaokul çağındaki bir çocuğun cep telefonu ve sosyal medya kullanımını uygun görmektedirler. Ne yazık ki 14 yaşından önce çocuklarımızın sosyal medya ile tanışması ciddi ruhsal ve zihinsel sonuçlar doğurur ve çocuğun sosyal ve duygusal gelişimine zarar verir."

SOSYAL MEDYADA BU İNSANLARIN GİZLİCE ALAN TUTABİLDİKLERİNİ AİLELERİNDE BİLMESİ GEREKİR! 

"Literatürde cep telefonu kullanıcısı çocuklarda sinirliliğin artması, strese duyarlılıkta artış, hafızanın bozulması, bilişsel becerilerde azalma, epileptik nöbetlerin tetiklenmesi ayrıca ruhsal bozukluklara eğilimin artması ve okul başarısında düşmeler gözlemlenmektedir. Bu açıdan bakıldığında zaten zararlı olan bir sosyal medya ortamının, pedofilik bireylerle manipüle edilmesi, yaşı bu gibi tehlikeleri değerlendirmeye hiç müsait olmayan bu çocukları doğrudan bir tehlikeye sürüklemektedir. Yalnızca Tiktok değil günümüzde her tür sosyal medya ve oyun chatboxlarında bu gibi insanların gizlice alan tutabildikleri ailelerin de bilmesi gereken bir konudur. Bu tip vakalar çok konuşulmalıdır ki aileler bu gibi insanların neler yapabilecekleri ile ilgili daha bilinçli seçimler yapabilsinler."

Klinik Psikolog Sönmez ayrıca, ben uzmanlığım gereği 14 yaşından küçük hiç bir çocuğun cep telefonu sahibi olmasını ve sosyal medya hesabı yaratmasını uygun görmüyorum diyerek, bu sebeple bu konunun ailelerce bir sınır konusu olarak ele alınması gerektiğine inanıyorum,  dedi. 

"Çocuğumuza onun iyiliği için şefkatle hayır diyebilmek ebeveynlik meşgalelerinin önemli bir bölümünü oluşturur."

"MEDYA OKUR YAZARLIĞI ÇOK ÖNEMLİ"

"Tabii bu vakadaki gibi insanlar 14 yaşından büyük bireyler için de problem teşkil edecektir. Bu açıdan medya okur yazarlığı başlığı altında detaylandırabileceğimiz bir eğitimin okullar nezdinde verilmesini çok gerekli buluyorum. Çünkü maalesef aileler de bu konularda yeterli bir bilgiye sahip değiller. Sosyal medya kuruluşlarının cinsel içeriklerle ilgili kontrolü yetersiz olduğundan çocuğumuzla ilişkimiz yeterince iyiyse bu kontrolü ikinci bir göz olarak ailenin bizzat yapması takip edilen kanalların içeriğine hakim olması önemli. Bunu sağlayabilmek için de çocukla itişmeden mevcut ilişkinin zaten güven içinde gerçekleşmesi önemli. Yani tüm mesele dönüp dolaşıp her zaman çocukla kurduğumuz ilişkiye geliyor. Eline cep telefonu tutuşturmak yerine sunduğumuz ilişki ergenlik döneminde bizim en güvenilir kaynağımız oluyor ebeveyn olarak."

"SİBER SUÇLAR İÇİN DAHA ETKİN ÖNLEMLER ALINMALI"

"14 yaşına kadar şefkatle hayır diyerek onu cep telefonunun zararlarından korumak ebeveyn olarak öncelikli görevimiz olmalı. Bu dönemde okullarda medya okur yazarlığı dersleri verilmeli. 14 yaşından sonra ise işbirliği içinde bu alanı ona zararlı içeriklerden koruyarak kullanmak için onun en büyük yardımcısı konumunda olmak bunu başarabilen aileler için süreci çok konforlu kılacaktır. Çocuğumuza en önemli meselenin onun güvenliği olduğu bilgisini vermeliyiz. Her ne kabahati olursa olsun onun güvenliği bütün suçların üstünde olmalı ve çocuğun ebeveynden yardım isteyebileceği duygusunu verebilmeliyiz. Yani ilişkimiz güven üzerine kurulu olmalı. Tabi bu sürecin başka aktörleri de var. Siber suçlar için daha etkin önlemler alınmalı bunun için özel hesaplar olabildiğince bu tip yayınları takip etmelidir."


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz