Zimem Geleneğini Yaşatıyor: 12 Kişinin Borcunu Sildirdi!

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde bir hayırsever, 12 kişinin toplam 20 bin lira borcunu ödedi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde bir hayırsever, Osmanlı’dan bu yana devam eden "zimem"  geleneğini devam ettirerek, mahalle bakkalının veresiye defterinden 12 kişinin toplam 20 bin lira borcunu ödedi.

Afyonkarahisar’ın Sandıklı ilçesinde yaşayan Bakkal Adnan Bulut, hayırsever hakkında "Bu hayırseverimiz her yıl Ramazan ayında zimem geleneğini yaşatıyor. Osmanlı'dan bu yana bu gelenek yaşatılıyor" ifadelerini kullandı.

4 YILDIR GELİP VERESİYE DEFTERİNDEKİ BORÇLARI ÖDÜYOR

Sandıklı ilçesi Şirinevler Mahallesi'nde Adnan Bulut'a ait bakkala gelen kimliğinin açıklanmasını istemeyen hayırsever vatandaş, veresiye defterinde yazılı olan 12 kişinin hesabını ödedi. Bakkal sahibi Adnan Bulut, toplamda 20 bin lira ödeme yapan hayırsever vatandaşın 4 yıldır gelip veresiye defterindeki borçları ödeyip, defteri sildirdiğini ve Ramazan'da dağıtılmak üzere 20 yardım kolisi için markete ödeme yaptığını söyledi.

ZİMEM GELENEĞİNİ YAŞATIYOR, 20 ADET DE GIDA KOLİSİ HAZIRLATIYOR

Borç sahiplerini telefon ile arayarak bilgi verdiğini anlatan Adnan Bulut, "Her yıl düzenli olarak Ramazan ayında ilçemize gelen gurbetçi bir hayırsever, 12 ailemizin yaklaşık 20 bin liralık borcunu sildirdi. Aynı zamanda ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılmak adına da 20 adet gıda kolisi hazırlattı. Bu hayırseverimiz her yıl Ramazan ayında zimem geleneğini yaşatıyor. Osmanlı'dan bu yana bu gelenek yaşatılıyor. Ödeme gücü olan vatandaşlarımız, ihtiyaç sahibi ve borcunu ödeme gücü olmayan vatandaşların borçlarını siliyor. Borçların silinen ailelere tek tek telefonla ulaşarak borçlarının kapatıldığını bildirdim. Onlar da çok sevindi ve hayırsever vatandaşımıza teşekkür etti. Biz durumu iyi olan vatandaşlarımızdan bu geleneği sürdürmelerini istiyoruz" dedi.

ZİMEM GELENEĞİ NEDİR?

Zimem Defteri; Bugünkü adıyla veresiye defteri, alınan bir malın satıcı tarafından not edilerek alıcının ileriye dönük borçlandırılmasını ifade ediyor. Osmanlı İmparatorluğunda varlıklı kişiler, içinde yazılı olan tüm borçları ödeyerek zimem defterlerini satın alırdı. 

Uygulamayı özel kılan noktalardan biri, "sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” düşüncesiyle hareket ederek, borçlu ile borcu ödeyen kişinin birbirlerini görmemeleri, bilmemeleri oluyor.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz