Yeni Bir Hastalık! Keratokonus!

Gözlük numaranız devamlı değişiyor ama hala net göremiyor musunuz?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Sürekli göz doktorundasınız, gözlük numaranız devamlı değişiyor ama hala net göremiyor musunuz. Yeni bir hastalık ile tanıştınız demektir.  Avrasya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kemal Yıldırım, Keratokonus hakkında merak edilenleri anlattı.

Kadın hasta sayısı daha fazla…

Keratokunus, kornea adı verilen ve gözün en önündeki saat camı gibi olan saydam kırıcı tabakanın ilerleyici bir şekilde incelerek öne doğru kronik tarzda uzamasıdır. Kadınlarda daha sık görülen keratononus, korneanın kırma gücünü değiştirerek orta veya ağır derecede düzensiz astigmata ve bulanık görmeye sebep olur. Keratokonus hastalığının son evresinde korneada şişme ve beyazlaşma görülebilir. Keratokonusun kelime anlamı da koni şeklinde kornea demektir. Halk arasında gözde incelme, gözde kornea incelmesi olarak da bilinir. Korneanın şekli bozulunca görme bozulur.

Kesin olarak sebebi belirlenmiş değil…

Yapılan birçok araştırma ve çalışma, keratokonusun sebebini ortaya çıkaramamıştır. Aynı aile fertlerinde görülebilmesine rağmen doğrudan bir sonraki nesle geçen bir hastalık değildir. Gözlerini ovuşturanlarda daha sık görüldüğünden keratokonus olan hastaların gözlerini ovuşturmaktan sakınmaları tavsiye edilir. Erken teşhis edilirse nispeten basit yöntemlerle tedavi edilebilir Keratokonus hastalarının yakınlarında da yüksek astigmat görülür. Hastalarda sürekli artan düzensiz astigmatizma, miyopi vardır, iki taraflı tutulum olur. Hastaların en büyük şikâyeti sık sık gözlük değişimi ama kısa süre sonra bu gözlüklerde yetersizlik ve görme bozukluğudur. Keratokonus korneanın yaralanması, bazı özel göz hastalıkları ve sistemik rahatsızlıklarla birlikte olabilir. Uygun olmayan gözlere Excimer Laser ameliyatı yapılmasından sonra gözün saydam tabakasının zayıflaması durumunda da ortaya çıkabilir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz