Yediğiniz Peynirde Hile Olabilir!

Peynir üretiminde kullanılan; pH değerini manipüle etme, yasal limitin üzerinde boya ekleme ve peynire çeşitli kimyasalların eklenmesi gibi hileler tüketicilerin sağlığı açısından risk taşıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Gıda ürünlerinde yapılan hileler tüketicilerin sağlığını riske atmaya devam ediyor.

Konuya ilişkin Metro Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Alkaç, peynir üretiminde kullanılan en büyük hilelerden birinin bozuk sütün pH değerlerinin fosforik asit kullanılarak peynir yapımına uygun hale getirilmesi olduğunu söyledi. Alkaç, peynir üretim maliyetlerini düşürmek için ürüne gıda güvenliğine uygun olmayan birçok içeriğin eklenebildiğini ifade etti.

'DAHA AZ SÜT İLE DAHA FAZLA HİLELİ ÜRÜN ELDE EDİLMESİ AMAÇLANIYOR'

Peynir içeriklerinde kullanılan sahte ürünlerin başında nişasta veya maltodekstrin geldiğini belirten Alkaç, kuru madde miktarını ve ürünün kıvamını artırmak için kullanılan bu yöntemle, daha az süt ile daha fazla hileli ürün elde edilmesinin amaçlandığını belirtti.

Jelatin ilavesinin de kıvam ve verim artışı için kullanılan bir başka hileli yöntem olduğunun altını çizen Alkaç, "Soya veya melamin ilavesi de ürünün protein oranını artırmaya yönelik başvurulan bir hile. Süt yağı değerli bir besin olduğundan bitkisel yağ ekleyerek üründeki yağ oranının artırılması yoluna giden üreticilerle karşılaşılıyor. Gıda güvenliğini yok sayarak raf ömrünü uzatmak için ürüne natamisin, nisin, sorbik asit, benzoik asit gibi koruyucular ekleyen üreticiler de var" ifadelerini kullandı.

'ÜRÜNÜN ALBENİSİNİ ARTIRMAK, RENGİNİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN YASAL LİMİT ÜZERİNDE BOYA KATILABİLİYOR'

Alkaç, "Peynir üretiminde başvurulan en büyük hilelerden biri bozuk sütün PH değerlerinin fosforik asit kullanılarak peynir yapımına uygun hale getirilmesi. Ürünün albenisini artırmak, rengini güçlendirmek için yasal limit üzerinde boya katılabiliyor. Koyun, keçi, manda gibi daha değerli süt içeren peynirlere inek sütü gibi farklı tür süt ilavesi yapılabiliyor" diye konuştu.

ÜRÜNLERDE RESMİ BİLGİLERİN YER ALMASI ÖNEM TAŞIYOR

Alkaç, tüketicilerin ürünleri mutlaka güvendikleri satış noktalarından almalarını, ürünlerin ambalajlı ve etiketli olmasına, etiketinde üretici firmanın adı ve işletme kayıt numarası gibi resmi bilgilerin yer almasına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı.

Son olarak Alkaç, tüketicileri daha duyarlı ve bilinçli olmanın yanı sıra gıda okur yazarlığı konusunda kendilerini geliştirmeye davet etti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz