Yaşlılara Sakın Bunları Demeyin!

Huzurevlerine habersiz ziyaretlerde bulunup, hak ihlali denetimleri gerçekleştiriliyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Türkiye İnsan Hakları Eşitlik Kurumu (TİHEK), TBMM Yaşlıların Sorunlarını Araştırma Komisyonu’nda, yaşlılara yönelik hak ihlalleri ile doğrudan ya da dolaylı ayrımcılık uygulamalarına yönelik çarpıcı önerileri gündeme getirdi.

TİHEK Başkan Yardımcısı Yılmaz Bölükbaşı komisyonda yaptığı sunumda, kurum bünyesinde “Yaşlı Hakları Çalıma Grubu” oluşturduklarını, huzurevlerine habersiz ziyaretlerde bulunarak hak ihlali denetimleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bölükbaşı tespit ettikleri sorunları ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

* Yaşlı bireyleri koruyan özel bir kanun çalışması yapılmalı.

* Merkezî idare ile mahallî idareler arasında eş güdüm sağlanmalı.

* Yaşlı bireyler için de Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu’yla İl Özel İdaresi Kanunu’nda zorunlu hizmetler sayılmalı.

* Medyada ve toplumda yaşlılara yönelik kullanılan olumsuz dil düzeltilmeli, olumsuz içeriklerin önüne geçilmeli ‘huysuz’, ‘inatçı’, ‘aileye yük’ gibi kodlamalara müsaade edilmemeli.

* Türkiye’nin öncü olup onayladığı Uluslararası Yaşlı Hakları Sözleşmesi’ne riayet bakımından etkin bir denetim organı kurulmalı.

TRAFİK IŞIĞI UYARISI

* Toplumsal hayatta yaşlı bireylerin sıklıkla karşılaştığı, yayalar için yeşil ışıkta karşıdan karşıya geçme sürelerinin kısalığı, üst geçitlerdeki yaşlı ve engelli vatandaşlar için hizmet sunan asansörlerin çalışmamasına kadar birçok örnekte karşımıza çıkan dolaylı ayrımcı uygulamaların önüne geçilmeli.

* Cumhurbaşkanlığı veya Meclis bünyesinde “Yaşlı Hakları Koordinasyon Kurulu” kurulmalı.

* Yaş temelli ayrımcılığın önlenmesi için mevcut uygulamalar yeniden gözden geçirilmeli.

* Yaşlı hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları desteklenmeli.

* Yaşlılara yönelik şiddet ve istismar konularında istatistik ve veri toplanmasına yönelik saha çalışmaları arttırılmalı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz