Yarı Otomatik Ofsayt Teknolojisi!

Futbolda VAR'a rağmen sorunları giderilemeyen ofsayt konusuna, FIFA'nın yeni getirdiği "yarı otomatik ofsayt" sistemi çare olacak mı?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Gelişen dünya ile birlikte çağ atlayan teknoloji, yeşil sahalardaki varlığını da günden güne artırıyor.

Futbol dünyası gol çizgisi teknolojisi ve Video Yardımcı Hakem (VAR) uygulamalarının ardından 2022 Dünya Kupası'yla beraber "yarı otomatik ofsayt sistemi"yle tanıştı.

"Ofsayt mı değil mi" tartışmalarının futboldan daha çok konuşulduğu günümüzde bu konuyu yeni sistem çözmeye aday.

Uygulamanın amacı hem daha hızlı hem de daha doğru çözüme ulaşabilmek.

VAR'ın ardından hayata geçen yarı otomatik ofsayt sistemi gelecek sezondan itibaren yerel liglerde de kullanılabilecek.

"Teknoloji her zaman futbolun içine girmek zorunda"

Süper Lig'in eski yardımcı hakemi Serdar Akçer, uygulamaya konan yeni teknolojinin futbola olası yansımalarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Yarı otomatik ofsayt sistemiyle ilgili ilk izlenimlerin olumlu olduğunu belirten Akçer, "Teknoloji her zaman futbolun içine girmek zorunda" dedi.

Mevcut VAR uygulamasında iki kriterin ön plana çıktığını topa vuruş anı ile kaleye en yakın hem hücum hem de defans oyuncusunun kaleye en yakın uzvunun işaretlendiğini hatırlatan Akçer, "Bunların hepsi manuel yapılıyor. İnsan faktörü işin içine giriyor. İnsanın olduğu yerde hata ihtimali var. FIFA bunu tamamen ortadan kaldıracak 3 yıllık bir AR-GE çalışması yaptı. Bunun sonucunda yarı otomatik ofsayt sistemi devreye soktu" diye konuştu.

"12 kamera, her futbolcunun 29 ayrı noktasını saniyede 50 görüntüyle yapay zekaya gönderiyor"

Akçer, yarı otomatik ofsayt teknolojisinin çalışma prensibini şu sözlerle anlattı: 

Sistemde 12 kamera var. Bunlar televizyonda maçı izlediğimiz kameralardan bağımsız. Ve bunlar her futbolcunun 29 ayrı noktasını saniyede 50 görüntüyü izleyerek sistemin öncelikle yapay zekasına gönderiyor. Aynı zamanda da topun içinde bir sensör var. Bu da saniyede 500 defa veriyi iletiyor. Ofsayt pozisyonu oluştuğunda yapay zeka verileri birleştirerek sadece ofsaytla ilgilenen bir hakemin önüne gönderiyor. O da VAR hakemini bilgilendiriyor ve sahadaki hakeme bilgi veriliyor.

"VAR gibi eleştiriyle karşılaşabilir"

VAR'da en çok tartışılan konuların başında topa vuruş anı ile çizginin doğru çekilip çekilmediği geldiğini aktaran Akçer, bu teknolojiyle tartışmaların ortadan kalkacağı kanaatinde.

Böyle bir yenilik getirilmesine rağmen yeni teknolojinin de VAR gibi eleştirilebileceğine dikkati çeten Akçer, "Eleştiriyle karşılaşabilir. Yarı otomatik ofsayt sistemi her şeye anında cevap verecek bir sistem gibi algılanıyor ancak bizim şeklen ofsayt dediğimiz konuda yardımcı oluyor. Yine yoruma ihtiyaç olan pozisyonlar olabilir. Burada VAR hakemleri devreye girecektir. Katar-Ekvador maçında 2 dakika sonra VAR cevap verebildi. Çünkü orada kaleciyle hücum oyuncusu aynı anda topa yükseldi. Topun kimden sektiğini yine sistem değil VAR hakemi belirledi. Kontrolü yapıldı. Sistemde bir hata olmaması sağlandı ve ondan sonra geldi" değerlendirmesinde bulundu. 

"Futbolda tartışma kültürü fazla, bir şekilde bir taraf memnun olmayacak"

Futbola her zaman yeniliklerin olacağını ancak buna karşılık tartışmaların bitmeyeceği görüşünde olduğunu Serdar Akçer, sözlerini şöyle noktaladı:

Futbol tartışma kültürünün fazla olduğu bir yer. Bir şekilde bir tarafları memnun edemeyeceksiniz. Belki ilerleyen dönemlerde robot hakemler maçlarda olacaklar. Belki yardımcı hakemler farklı konumlarda ya da hiç olmayacaklar. Oralar tamamen otomatik sistemlere devrolacak ama yine tartışması devam edecektir. Belki futbolun da bu kadar çok izlenilmesinin sebebi de burada gizlidir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz