Voyager 2'yle Tam İletişim Sağlandı!

Yanlış komut yüzünden uzay aracıyla iletişim kesilmişti

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

NASA emektar uzay aracı Voyager 2'yle tekrar tam iletişim kurulduğunu duyurdu. Uzay ajansı tarafından dün yapılan açıklamada Voyager 2'nin, bilimsel verileri bir kez daha göndermeye başladığı bildirildi.

21 Temmuz'da NASA yetkilileri yanlış komut gönderince Voyager 2'nin anteni dünyadan uzaklaşmış ve iletişim kesilmişti. 

Yetkililer bunun ardından Avustralya'nın başkenti Kanberra'daki devasa çanak anten Derin Uzay Ağı'nı kullanarak Voyager 2'den sinyal almaya çalışmıştı.

1 Ağustos'ta yapılan açıklamada uzay aracından günler sonra "kalp atışı" sinyali alındığı duyurulmuştu. 

Voyager Interstellar Proje Müdürü Suzanne Dodd, gelişmenin "ruhlarını neşelendirdiğini" söylemişti. Öte yandan Dodd sadece "kalp atışlarını algılayabilmenin üzücü ve endişe verici" olduğunu ifade etmişti.

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Jet İtki Laboratuvarı'ndaki görevliler üç gün önceyse Derin Uzay Ağı'nı kullanarak Voyager 2'nin antenini Dünya'ya döndürmeyi denemişti.

Jet İtki Laboratuvarı'ndan adı açıklanmayan bir yetkili bu girişimin başarı şansının düşük olduğunu söylese de Voyager 2'yle iletişim tekrar kuruldu.

Girişimin başarılı olup olmadığını anlamak 37 saat sürdü.  Zira sinyalin Voyager 2'ye ulaşması ve verilerin geri dönmesi toplamda 37 saat sürdü.

Dünya'dan en uzak uzay araçları unvanına sahip Voyager 1 ve 2, 1977'de ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Üssü'nden fırlatılmıştı. Uzay araçlarının 5 yıl boyunca Jüpiter, Satürn ve iki gezegenin uydularını araştırması planlanıyordu. 

Görevler tamamlanınca ve arıza yaşanmayınca NASA, uzay araçlarını Güneş Sistemi'nin uzaklarına göndermişti. Voyager 1, Güneş Sistemi'ni 2013'te, Voyager 2 ise 2018'de aşmıştı.

 
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz