Vize Başvuru Sıkıntıları Devam Ediyor!
"Aracı kurum çalışanları sıkıntıyı ranta çeviriyor"
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Türkiye'den kimi Avrupa ülkelerine gidebilmek için yapılan vize başvurularındaki sıkıntılar kısmen devam ediyor. Vize başvuru merkezlerindeki kimi çalışanların daha yüksek fiyata satabilmek için randevu alımını zorlaştırdığı iddia ediliyor
Türk vatandaşlarının Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler başta olmak üzere Batılı devletlerden vize alma sıkıntısı devam ediyor. Geçmişe göre randevu almadaki sorunlar bir ölçüde çözülse de insanlar kolay kolay vize alamıyor.
Tur Operatörleri Sözcüsü Cem Polatoğlu'na göre İtalya, İspanya ve Macaristan gibi ülkeler uygulamada yumuşamaya gitmesine karşın sorunun hâlâ sürüyor.
Polatoğlu, "En azından 3 ay sonra çıkacağına 20-25 gün sonrasına çıkıyor. Herkes vize alabiliyor da değil. Almanya halen sıkmaya devam ediyor" dedi.
"En büyük neden siyasi gerekçeler"
Polatoğlu'na göre vize alımının zorlaştırılmasında en büyük neden siyasi.
Ekonomik sıkıntılar veya başka nedenlerle pek çok kişi yurtdışına gitmeye veya kaçmaya çalışıyor.
Türk vatandaşlığı verilen yabancılar ise kimliklerini alır almaz vize başvurusu yapıyor.
Bazı kişilerin Türk vatandaşlığı almasının nedeni Avrupa'dan vize almak.
"Vize randevusu almayı ranta çevirenler var"
Haber kapsamında görüştüğümüz bir acente sahibi de haberde adının kullanılmasını iş kaygıları nedeniyle istemedi.
Ona göre vizelerin gecikmesinde siyasi nedenler veya konsolosluklardaki personel sıkıntıları dışında başka bir neden daha var.
Konsoloslukların vize işlemlerini yapmaları için aracı kurum statüsündeki vize başvuru merkezleriyle anlaştığını hatırlatan acente sahibi, buralarda çalışan bazı kişilerin vize randevusu almayı ranta çevirdiğini öne sürerek, şu iddiada bulundu:
Aracı kurumlarda çalışan bazı kişiler daha yüksek paralara satabilmek için randevuları kısıyor ve el altından satıyor. Kim daha çok para teklif ediyorsa ona öncelikli randevu veriliyor. Vize için randevu almak adeta bir açık borsaya dönüşmüş durumda. Kim daha çok parayı verirse randevu arada ona veriyor.
"Şikayetler sonuçsuz kalıyor"
Acente sahibine göre bu şikayetler konsolosluklara iletilse de sorun çözülmüyor. Aracı kurumlarından sıkıntılardan dolayı artık konsolosluklarla muhatap olmakta da zorluklar yaşanıyor.
Acente sahibi, bir şekilde ulaştıkları konsoloslukların bu şikayetleri aracı kurumlarına sorduğu zaman bu kişilerce önce yalanlandığı, sonrasında şikayeti yapanlara karşı bir ambargoya gidildiğini öne sürdü. Bu nedenle işlerinin aksamaması için acentelerin olana bitene pek de sesini çıkaramadığını iddia etti.
En büyük sorun Schengen vizesi isteyen ülkelerde
Yeri geldiğinde fotoğraftan dolayı bile zorluk çıkarılabildiği, basit tek bir fotokopi için bile en az 10 lira istenebildiğini öne süren acente sahibi "Randevusunu öne almak için 400-500 euro teklif edenler oluyor. Özellikle vize sorununu Portekiz ve Macaristan dışında Schengen vizesi isteyen ülkelerde daha çok yaşıyoruz. Birleşik Krallık'ta sorun yaşamıyoruz. Aracılık kurumlarının elinde oyuncak olmuşuz" iddiasıyla sözlerini bitirdi.
Ne olmuştu?
Türkiye'de geçen yılın ilkbahar aylarından başlayarak Avrupa ve ABD'ye gitmek isteyen Türk vatandaşlarına vize başvurularında ciddi zorluklar çıkarıldığı, randevuların ya çok geç tarihlere verildiği ya da çoğunlukla reddedildiği yönünde şikayet ve iddialar artmıştı.
Bu iddialar Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından bile doğrulanmıştı.
Bakan Çavuşoğlu 23 Ağustos 2022 Salı günü Haber Global'de katıldığı bir programda, "Maalesef ABD ve bazı AB ve AB üyesi olmayan Batı ülkeleri vatandaşlarımıza randevu süresini 1 yıl sonraya, 6 ay, 7 ay, 8 ay sonraya veriyor. Aynı şekilde ret oranını da yükselttiler. Şimdi bu, planlı ve kasıtlı" demişti.
"Avrupa, yeni vatandaş olan Türklere vize vermek istemiyor" iddiası
Gecikmelerin nedenlerine dair çeşitli iddialar da gündeme getirilmişti. Bunlardan biri, yeni Türk vatandaşlığı alan kimi Ortadoğu ve Asya ülkelerine mensup kişilerin hemen Avrupa'ya gitmek için vize talebinde bulundukları, bunun önüne geçmek için de vize işlemlerini zorlaştırdığı iddiasıydı.
Bunun yanında ekonomik sıkıntılardan dolayı yeni fırsatlar için Türkiye'den başka ülkelere gitmek isteyenlerin başvurularının arttığı ve konsolosluk personellerinin bu yoğunluğa yetişemediği de iddialar arasındaydı.
Şikayetlerin artmasının ardından konsolosluklarda çalışan personel sayısının artırılacağı yönünde açıklamalar yapılmıştı.
YORUMLAR
Yorum Yap