Veliler Dikkat! Anaokullarında 'Üstün Zeka' Testi Tuzağı!

Uzmanlar, çocuklara yapılan IQ testleri konusunda aileleri "Bu testler yapılmamalı" sözleriyle uyarıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bazı özel anaokullarının müşteri çekebilmek adına "Çocuklarınız üstün zekalı. Bize kaydettirmelisiniz" diyerek velileri kandırma yoluna gidiyor. Uzmanlar, çocuklara yapılan IQ testleri konusunda aileleri "Bu testler yapılmamalı" sözleriyle uyarıyor.

Anaokulu çağındaki çocukların zeka seviyelerinin ileri düzeyde olduğunu düşünen aileler bu yaştaki çocuklara üstün zeka testleri yaptırmak istiyor. Kimi anaokulunda bu zekâ testleri yapılıyor ancak bu testlerin uzman isimler tarafından yapılmamasından kaynaklı sorunlar yaşanabiliyor.

Uzmanlar, 3 ila 5 yaşlarındaki çocuklara bu testlerin yapılmaması gerektiğini belirterek uyarılarda bulundular. Ailelerin nelere dikkat etmesi gerektiğini paylaşan uzmanlar, şunları söylediler;

"İLKOKUL BEKLENMELİ"

Çocuk Psikoloğu Zeynep Kayhan, çocuklara yapılan zeka testiyle ilgili şunları söyledi:

"Anaokulunda üstün zekâ testleri yapılmamalı. Bu çağdaki çocukların üstün zekâ testleri ile ailenin çocuğu etiketleme durumu söz konusu olabiliyor. Aileye 'Çocuğun zekâsı şu' diye söylenmesini de etik bulmuyoruz ama bazen bunu yapabiliyorlar. Zekâ testleri için ilkokul beklenmesi daha uygun"

"AYRICALIK OLARAK ATFEDİLMEMELİ"

Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzm. Dr. Yelda Tan:

"Üstün zekâlı çocuğu olan ailelerin dikkat etmeleri gereken noktalardan biri çocuğa bu durumu ayrıcalık olarak yansıtmamalarıdır. Yani 'Sen çok değerlisin, sen üstün zekâlısın' gibi bir etiketleme çocuğun tüm gelişimsel alanlarına yarar yerine zarar verebilir"

"KLİNİK ORTAMDA YAPILMALI"

Uzman Psikolog Gül Demiray:

"Zekâ testleri okul ortamında değil, psikologlar tarafından klinik ortamda uygulanmalı. Zekâ testleri, değerlendirmesi kolay olmayan testler. Aileler tarafından gelişim testleri ile zekâ testleri karıştırılıyor. Çünkü 3-4 yaşa zekâ testi yapılabilir mi diye ailelerden sorular geliyor. 6 yaş ve sonrası için uygulanmalı"


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz