Uranüs'ün Gizli Halkaları Görüntülendi!
Görüntülerde Uranüs'ün bilinen 13 halkasından 11'i görülüyor
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
James Webb Uzay Teleskobu, Güneş Sistemi'nin dış gezegenlerinden Uranüs'ün şimdiye kadarki en ayrıntılı fotoğrafını çekti.
Fotoğrafta gezegenin etrafında soluk biçimde yer alan halkaları da yer adı.
Görüntünün, teleskobun belirgin hassasiyetinin bir göstergesi olduğunu belirten NASA, soluk halkaların daha önce sadece Voyager 2 uzay aracı ve Hawaii'deki W.M Keck Gözlemevi'nden yapılan incelemelerde görüntülenebildiğine dikkat çekti.
NASA'nın paylaştığı fotoğrafta, Uranüs'ün bilinen 13 halkasından 11'i görülebiliyor. Görüntülenen 9 halka, ana halkalar olarak kategorilendirilirken, iki halka ise tozlu ve soluk yapıları nedeniyle görüntülenmesi zor halkalar olarak biliniyor.
Bu halkalar 1986'da Voyager 2 uzaya çıkana kadar keşfedilememişti.
Son görselde yer almayan soluk iki dış halka ise 2007'de Hubble Uzay Teleskobu'nun elde ettiği görüntülerde tespit edilmişti. Bilim insanları, Webb'in gelecekte bu halkaları da görüntüleyeceğine inanıyor.
NASA araştırmacısı Dr. Naomi Rowe-Gurney, "Gezegenin halka sistemi onun kökleri ve oluşumu hakkında çok şey söylüyor. Uranüs, yana doğru eksen eğikliği ve iç ısısının bulunmayışıyla tuhaf bir gezegen. Bu nedenle onun tarihi hakkında elde ettiğimiz her ipucu çok değerli" diye konuştu.
Rowe-Gurney ayrıca Webb Teleskobu'nun Uranüs'ün atmosferik yapısından daha fazla keşif yapmasını beklediklerini söyledi.
Güneş'ten yaklaşık 3 milyar kilometre uzaklıkta olan Uranüs, bir tam dönüşünü 84 yılda tamamlıyor. Yana doğru yatık ekseni nedeniyle gezegenin halkaları, Satürn'ün yatay halkalarının aksine dikey olarak gözüküyor.
Uranüs'ün kuzey kutbunda parlak bir sis tabakası bulunuyor. NASA daha önce bunun, bir yaz günü yüzme havuzuna ışık vurduğunda oluşan parlaklık gibi göründüğünü açıklamıştı. Ancak her sene daha da parlaklaşan bu tabakanın neden oluştuğu henüz tespit edilebilmiş değil.
Bilim insanları James Webb Uzay Teleskobu'nun gönderdiği görüntüler üzerinde çalışmalar yürüterek kutup bölgesinin yapısını anlamaya çalışıyor.
Independent Türkçe
YORUMLAR
Yorum Yap