Twitter İflastan Nasıl Kurtulur?

Sosyal medya devinin Elon Musk'ın satın almasının ardından çekilen mali röntgeni

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Dünyanın en yaygın sosyal medya ağlarından Twitter'ı 44 milyar dolara satın alan Elon Musk, 22 Kasım'da attığı tweet'te, aktif kullanıcı sayısının bir haftada 1,6 milyon arttığını belirterek şöyle dedi:

Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Japonya dışında Twitter kullanmak daha hızlı hale geldikçe bu çok daha gelişecek.

Şirket gelirlerinin yüzde 90'ını reklamlardan, geriye kalanını veri lisanslamadan ve diğer hizmetlerden elde ediyor.

Ünlülere, politikacılara ve medya kuruluşlarına milyonlarca kişiyle iletişime geçme imkanı tanımasına rağmen, Twitter aslında son 10 yılın 8'inde zarar etti. Şirketin 2020'deki 1,1 milyar dolarlık zararı geçen yıl 221,4 milyon dolara gerilese de, bu yıl için ufukta kâr açıklama ihtimali gözükmüyordu.

Twitter'ın geçen yılki gelirlerinin toplamı 5,1 milyar dolardı. Kamuya açık şirket olarak duyurduğu son verilere göre, bu yılın ikinci çeyreğinde gelirleri 2 milyar dolara yaklaşsa da geçen yılın aynı dönemine göre kısmen düşüş kaydetti.

Musk'ın satın alma görüşmelerine başlamasından önce şirketin 2 milyar dolar nakit parası ve 600 milyon dolar borcu vardı ki bu oran, S&P 500 endeksinde işlem gören şirket için oldukça iyiydi. Fakat 30 Haziran itibarıyla nakit pozisyonu bir yıl öncesine göre yüzde 35 azalmıştı ve yeni patron Musk, satın alma işlemi için 13 milyar dolar borçlandı. 

Elde var sıfır

Standard and Poors verisine göre, Musk'ın eline geçtiği nisandan hemen önce şirketin piyasa değeri yaklaşık 37,5 milyar dolardı. Şimdiki durumu, veri şirketi Enersection'ın kurucusu ve eski kredi analisti Jeffrey Davies, Wall Street Journal'a (WSJ) şöyle özetledi:

Artık muhtemelen borç yığınından daha fazlası etmez açıkçası, eğer Elon'a çok fazla seçenek değeri yüklemezseniz.

Davies, bu yargısını, eldeki sınırlı verilerle yaptığı şu hesaba dayandırıyor: Twitter'ın son 8 yıldaki toplam işletme faaliyeti nakit akışı 6,3 milyar dolarken, önümüzdeki 8 yılda banka ve risk fonu şirketlerine ödeyeceği faiz 9 milyar dolar civarında.

Musk'a göre, gelirleri çakılan Twitter günde 4 milyon dolar zarar ediyor. United Airlines, Chipotle Mexican Grill ve General Mills gibi bazı şirketler, Twitter'a reklam vermeyi kesti. WSJ'nin analizine göre, sosyal medya devinin tepe yönetiminin ve reklam bölümündeki kadroların değişmesi, piyasayla ilişkilerini dibe vurdurdu.

Twitter'ın reklam anlaşmalarının yüzde 30'unun uzun vadeli olduğu düşünülünce, 2022'nin sonu yaklaşırken bu tablo hiç parlak değil.

Finansal hizmetler şirketi Jefferies Group kıdemli analisti Brent Thill, sosyal medya devinin reklam verenleri geri kazanmasının kolay olmadığını düşünüyor:

Reklam verenler ancak kullanıcıların orada kaldığını ve reklamlarını gelire çevirme imkanı olduğunu hissederlerse geri gelirler. Netleşmeleri aylar sürebilir, tam bir muamma bu.

Elini taşın altına koyacak mı?

Dijital reklam ve abonelik gelirleri orantısını ikincisi lehine değiştirmek isteyen Musk, aylık 8 dolarlık mavi tik uygulamasını 29 Kasım'da yürürlüğe koyacak.

Yaklaşık 3 bin 700 kişinin işten çıkarılması şirketin gelecek yılki masraf toplamını yaklaşık 860 milyon azaltabilir ki bu, maliyet ve giderlerinin yüzde 15'i eder.

Uzmanlara göre, şirket için üç yol gözüküyor: İflas açıklamak, yatırımcılarla hisse geri satın alım anlaşması yapmak ve/veya özsermayesini artırmak.

İlk seçenek Musk'a 27 milyar dolar kaybettireceği için tercih edilebilir değil.

Yatırımcılarla büyük indirim içeren geri alım anlaşması yapmak şirketin borç yükünü ve faiz masraflarını azaltır.

Bir ihtimal de, Musk'ın kendisinin ve başka bazı yatırımcıların hisse karşılığı özsermaye artırmaya ikna olmaları. Maryland Üniversitesi'nden maliye profesörü David Kass, Musk'ın ve diğer yatırımcıların uzun vadede kazanç geleceğine inanmaları halinde şirketin nakit akışının düzeleceğini ve birkaç yılda düze çıkabileceğini düşünüyor:

3-5 yıl içinde halka arz olasılığı büyük fonlar için çok etkili cazibe yaratır.

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz