Türkiye Gaz Merkezi Olabilir!

OPEC grubunun oynağı rolün doğal gazda bir benzeri Türkiye için mümkün olabilir mi?

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Petrolde OPEC grubunun oynağı rolün doğal gazda bir benzeri Türkiye için mümkün olabilir mi? Gazeteci yazar Mehmet Ali Güller’e göre Rusya’nın sunduğu “gaz merkezi projesi” genişletilmesi ile bu mümkün olabilir.

Rusya’nın Ukrayna’ya harekâtının yansıdığı alanların başında enerji sektörü geliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Avrupa ülkelerini yaptırım siyasetine zorlaması ile birlikte Rus gazının kıtaya akışı büyük ölçüde kesildi. Kuzey Akım hattına yapılan sabotajın faali henüz açıklanmasa da Kremlin yönetimi Washington’ı işaret ediyor. ABD Başkanı Joe Biden’ın daha önce Kuzey Akım’ı kesme yönündeki tehditleri Rusya’nın iddialarını daha da güçlendiriyor.

Beyaz Saray’ın yaptırım ve sabotaj siyasetini boşa çıkarmak isteyen Rusya ise Türkiye üzerinden çözüm arıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Astana Zirvesi’nde yaptığı açıklamada Rus doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılabileceğini ilan etti. Türkiye’yi enerji merkezi yapmak istediklerini söyleyen Putin’e göre “top artık Avrupa’nın sahasında” bulunuyor.

MUHALEFET “BEN DAHA İYİSİNİ YAPARIM” DEMELİ

CRI Türk’te Gökhun Göçmen’in hazırladığı “Manşet”  programında Rusya’nın teklifini değerlendiren gazeteci yazar Mehmet Ali Güller, büyük güçler arasındaki mücadelenin en önemli parametrelerinden birinin enerji savaşları olduğunu söyledi.

Ukrayna krizi, ABD ve OPEC+ ilişkisi ve Doğu Akdeniz’deki saflaşmaların doğrudan enerji ile ilgili olduğunu aktaran Güller, Suriye krizinin de bir yönüyle Katar gazının Batı’ya nasıl taşınacağı ile ilişkili olduğunu dile getirdi. Moskova’nın sunduğu teklifin bu bağlamda önem kazandığını belirten Mehmet Ali Güller, “Bu teklifi kimi çevrelerde çok küçümsendi. Buna karşın muhalefet bu teklifi iktidara yarar diye dışlamamak yerine ‘Ben daha iyisini yaparım’ şeklinde sahiplenmeli.” dedi.

RUSYA’YI DA AŞAN ETKİYE SAHİP

Putin’in yaptığı teklifin sadece Türkiye’yi gaz geçişinin yapıldığı transit bölge olmaktan çıkartarak merkez haline getireceğinin altını çizen Mehmet Ali Güller “Böylesine bir mekanizma gazı fiyatlandırma konusunda Türkiye’nin elini güçlendirecektir.” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin gaz fiyatlandırmasının başında olduğu takdirde ekonomik kazanç sağlanacağını dile getiren Güller, gaz merkezi projesinin daha geniş kapsamlı şekilde ele alınması gerektiğini vurguladı. Güller, “Bölgede çok sayıda gaz rezervi var ve Türkiye bunların merkezi olabilir. Bu gerçekleştiği zaman durum değişecek. Türkiye doğal gazı olmayan ama tedarik merkezi olma statüsünü yakalamış çok önemli bir güç haline gelecek.“ ifadelerini kullandı. Gaz kaynaklarına sahip ülkelerin çevrelerindeki sorunlar nedeniyle Türkiye’nin güvenli gaz merkezi olabileceği mesajını veren Güller, “Bu gerçekleştiği takdirde Türkiye ve çevresindeki ülkeler petrolde OPEC grubu oynağı rol gibi doğal gazda rol oynayacak.” değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz