Türkiye Çalışanlar İçin En Kötü Ülkeler Listesinde!

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 148 ülkeyi kapsayan raporuna göre Türkiye, 2023 yılında "çalışanlar için en kötü 10 ülke" arasında.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) 148 ülkeyi kapsayan raporuna göre Türkiye, 2023 yılında "çalışanlar için en kötü 10 ülke" arasında gösterildi. 

Raporda, "işçilerin özgürlükleri ve hakları acımasızca saldırıya uğramaya devam etti, polis protestoları bastırdı ve sendika liderleri keyfi olarak tutuklandı" denildi. 

Türkiye, Küresel Haklar Endeksi'nde “işçi haklarının garanti altında olmadığı” anlamına gelen 5. grupta yer aldı. 

Endekste çalışanlar için en kötü 10 ülke Bangladeş, Belarus, Ekvador, Mısır, Esvatini, Guatemala, Myanmar, Filipinler, Tunus ve Türkiye olarak listelendi. Türkiye, son iki yıl da bu kategoride gösterilmişti. 

İŞÇİLER METODİK OLARAK İŞTEN ÇIKARILIYOR

Raporda, Türkiye'de işverenlerin "örgütlenmeye çalışan işçileri metodik olarak işten çıkardığı" kaydedildi. Raporda 26 Şubat 2023'te 'yolsuzluğu protesto edenlerin" gözaltına alındığı ifade edildi.  "Devlet suçları için bağımsız soruşturma" isteyen ve gözaltına alınan 100'den fazla kişi arasında her iki sendika üyelerinin bulunduğu kaydedildi. 

Raporda, geçtiğimiz yıl Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı'nın hapis cezası alması da yer aldı. 

"HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLKESİ YOK"

ITUC'nin geleneksel yıllık raporu, 148 ülkede işçi hakları ve çalışma hayatına dair uygulamalara bakılarak hazırlanıyor. 

Endeks, ülkeleri 1,2,3,4,5 ve 5+ şeklinde gruplara ayırıyor. İşçi hakları açısından en iyi grup 1. En kötü grup ise 5 numara. 5+ ise "hukukun üstünlüğü ilkesi bulunmadığından işçi haklarının güvence altına alınamadığı" ülkeleri gösteriyor.

 Raporda bu ülkeler arasında Afganistan, Somali, Suriye, Güney Sudan, Suriye, Yemen, Filistin, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Haiti, Libya ve Myanmar bulunuyor. 

Endekste, 4. grup "hakların sistematik ihlalini"; 3. grup "hakların düzenli ihlalini", 2. grup "hakların ihlalinin tekrar edilmesini" ifade ediyor.  

Raporda "ara sıra hak ihlallerinin yaşandığı" 1. grupta, Almanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Norveç, İsveç" sıralanıyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz