Trump'ın Zaferi ABD’yi Yapay Zeka Liderliğine Taşır mı?

Bu yılın başlarında Yapay Zeka Yasası'nın onaylandığı Avrupa Birliği'nin aksine, ABD'de ülke çapında yapay zeka kuralları bulunmuyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Cumhuriyetçi eski Başkan Donald Trump ve ABD Başkan Yardımcısı ve Demokratların adayı Kamala Harris'in ABD başkanlık seçimlerinde karşı karşıya gelmesine bir hafta kala, her iki adayın da teknolojinin düzenlenmesi ve ele alınması konusundaki yaklaşımları keskin bir şekilde zıtlaştığından, ABD'nin yapay zeka konusundaki gelecekteki yönü belirsiziliğini koruyor.

Yüksek riskli algoritma öğrenimi araçlarını engellemek amacıyla bu yılın başlarında Yapay Zeka Yasası'nın (AI Act) onaylandığı Avrupa Birliği'nin aksine, ABD'de ülke çapında yapay zeka kuralları bulunmuyor.

Bununla birlikte, Demokrat Başkan Joe Biden'ın mevcut görevi sırasında ABD hükümeti, yapay zekayı daha geniş bir şekilde kullanmasına ve yapay zekanın ticari kullanımını daha sıkı kontrol altında tutmasına izin veren bir idari yönetmelik imzaladı.

Trump ise seçildiği takdirde bunu yürürlükten kaldıracağına dair söz verdi.

Eski başkan Trump seçim manifestosunda, "Joe Biden'ın yapay zeka inovasyonunu engelleyen ve bu teknolojinin gelişimine radikal sol fikirler dayatan tehlikeli idari emrini yürürlükten kaldıracağız. Onun yerine Cumhuriyetçiler, ifade özgürlüğü ve insani gelişime dayanan yapay zeka gelişimini destekleyecektir," diye açıkladı.

Bu durum büyük olasılıkla büyük teknoloji şirketleri tarafından memnuniyetle karşılanacak. Temmuz ayında Meta, Avrupa'daki katı düzenleyici ortamdan şikayetetmiş ve düzenleyici kaygılar nedeniyle yapay zeka modelini blok genelinde yaygınlaştırmama kararı almıştı.

Meta'nın Küresel İlişkiler Başkanı Nick Clegg ekim ayında yaptığı açıklamada, "Umarım yeni Komisyon, Başkan Von Der Leyen'in AB'nin dijital tek pazarını tamamlama hedefiyle tutarlı olarak bu konulara yeniden bakar. Böylece Avrupalılar bu yeni teknoloji dalgasından faydalanabilir" demişti.

Trump bu ayın başlarında Apple yöneticisi Tim Cook ile görüştüğünü ve ödenmeyen vergiler nedeniyle İrlanda'da ödemesi gereken 13 milyar euro tutarındaki ceza da dahil olmak üzere AB'ye ilişkin endişelerini paylaştığını iddia etti.

ABD'yi yapay zekada lider yapacak tarihi yatırım
Harris ise yürütme emrindeki mevcut taahhütler üzerine inşa edilen farklı bir yaklaşım benimsiyor. Manifestosundabunun "yenilikçiliği ve rekabetçiliği güçlendireceğini, teknoloji ilerledikçe çalışanları ve tüketicileri koruyacağını, yetenekli bir federal yapay zeka iş gücü geliştireceğini" söyledi.

ABD'nin yeni teknolojilerin geliştirilmesi ile araştırılmasında ve bunların geniş ölçekte ticarileştirilmesinde öncülük etmeye devam etmesini istiyor.

Harris ve başkan yardımcısı adayı olan Minnesota Valisi Tim Walz, "yapay zeka alanında sorumlu keşif ve inovasyonu artırmak için yeni kurulan şirketlere ve araştırmacılara en gelişmiş bilgi işlem gücüne, verilere ve analitik araçlara erişim sağlayacak ortak bir araştırma altyapısı olan Ulusal Yapay Zeka Araştırma Kaynağı'nı ölçeklendirerek ve kalıcı hale getirerek yapay zekada Çin'in değil ABD'nin lider olmasını sağlayarak ulusal ve ekonomik güvenliği güçlendirmek için tarihi bir yatırım" öneriyor.

Almanya'daki Regensburg Üniversitesi'nde Makine Öğrenimi ve Belirsizlik Ölçümü Profesörü olan Daniel Schnurr, Euronews'e yaptığı açıklamada Harris'in "mevcut yolda devam etme olasılığının daha yüksek olduğunu" söyledi.

Schnurr, "Harris yönetiminin Trump'a kıyasla yapay zeka düzenlemeleri açısından daha aktif olmasını beklerdim, ancak yaklaşım muhtemelen AB yapay zeka düzenlemeleri gibi bir şeyden çok daha hafif olacaktır," diye belirtti.

Buna karşın Trump'ın kazanmasının, yapay zeka sağlayıcıları için çok daha fazla belirsizlik getireceği öngörülüyor.

Düşünce kuruluşu Bruegel tarafından yapılan bir araştırmayagöre, 2024'ün ilk yarısında yapay zeka girişimlerine küresel olarak yapılan 35 milyar dolardan fazla yatırımın sadece yüzde 6'sı AB'den geldi.

Avrupa Komisyonu'nun yapay zeka süper bilgisayarlarını yeni kurulan şirketlerin kullanımına sunarak yapay zekanın benimsenmesini ve geliştirilmesini hızlandırmak için tasarladığı girişimlere rağmen, ABD yapay zekaya daha fazla yatırım yapmaya devam ediyor.

Seçim sonucunun ticari yapay zeka teknolojisi ve önde gelen dijital hizmetler açısından ABD'nin avantajını muhtemelen önemli ölçüde değiştirmeyeceğini belirten Schnurr, "En büyük yapay zeka hizmet sağlayıcıları açısından rekabet açığı şu anda kısa sürede hızla değişemeyecek kadar büyük," dedi.

Seçim kampanyasında yapay zeka kullanımı
Yapay zeka teknolojisi, ABD Başkanlık kampanyasında da kullanıldı ve ABD'deki yetersiz düzenlenmiş araçlarla ilgili sorunlara ve yapay zekanın sahte haberlere potansiyel katkısı konusunda soru işaretleri oluşturdu.

Seçildiğinde "ifade özgürlüğünü yeniden tesis edeceğini" iddia eden Trump, ABD'li şarkıcı Taylor Swift'in kendisini destekliyormuş gibi görünen ve daha sonra sahte olduğunu kabul ettiği yapay zeka tarafından üretilen görüntülerini paylaştı. Bunun üzerine Swift, eylül ayında Harris'i desteklediğini açıkladı.

Trump'ı destekleyen sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk, Harris'in bir yapay zeka ses klonlama aracı tarafından bir araya getirilen bir videosunu, başlangıçta bir parodi olarak tasarlandığını belirtmeden platformunda paylaştı.

Sahte videoda, "Ben, Kamala Harris, Demokrat başkan adayınızım çünkü tartışma Joe Biden'ın bunadığını nihayet ortaya çıkardı" ifadeleri geçiyordu.

ABD Federal İletişim Komitesi (FCC), siyasi reklam yayınlayan tüm radyo ve televizyon yayın istasyonlarının, yapay zeka tarafından üretilen içerik içerip içermediğini kontrol etmesini ve eğer içeriyorsa, siyasi reklamcılıkla ilgili AB kurallarını yansıtacak şekilde canlı yayında bir duyuru yapmasını önerdi. Ancak bu kuralların 5 Kasım'dan önce yürürlüğe girmesi beklenmiyor.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz