Tokatköy Rantsal Dönüşüme Direniyor!

"AK Parti zulüm belediyeciliği yapıyor, zorbalıkla insanları evinden atıyor."

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İstanbul Beykoz'da AKP'li belediye, mahkemelerin yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen yurttaşları evlerinden zorla tahliye etmeye çalışıyor. Mahalleliye biber gazı sıkıldı.

AK Partili Beykoz Belediyesi’nin kentsel dönüşüm zulmü sürüyor. Tokatköy Mahallesi’ne sabah saatlerine polis yığıldı. Evleri için direnen halka polis müdahale etti, çok sayıda mahalleli biber gazından etkilendi. Adil bir sözleşme ve yerinde dönüşüm isteyen mahalleli tepkili...

Evrensel’e konuşan bir mahalleli, “AK Parti ‘Biz gönül belediyeciliği yapıyoruz’ diyor. Hayır, tam tersi zulüm belediyeciliği yapıyor. Zorbalıkla insanları evinden atıyor” diyor.

MAHALLELİYE BİBER GAZ SIKILDI

Sabahın erken saatlerinden itibaren mahalleye giren belediye görevlileri, kamyonlarla bazı evleri tahliye etmek istedi. Belediye ekiplerine karşı halk yola barikat kurdu. Mahallede süren bekleyişin ardından alana çevik kuvvet ekipleri ve TOMA geldi. Polis, yurttaşlara biber gazı ve TOMA ile müdahale etti. Çok sayıda yurttaş biber gazından etkilendi.

"ÇOCUKLARIN ÜSTÜNE GAZ BOMBALARI ATTILAR"

Konuştuğumuz bir mahalleli yaşananları şöyle anlattı:

“Dün gece haberi aldık zorla tahliyeye geliceklerine dair.  Sabahladık, kendi tedbirlerimizi aldık. Geçmesinler diye yollara taşlarla barikat kurduk. Sabah 8.00’de TOMA’larla geldiler. İnsanların üstüne su püskürttüler. Sonra gaz bombalarını attılar. Yaşlılar vardı, çocuklar vardı. Çocukların üstüne üstüne attılar gaz bombalarını. Hep yandık, mahvolduk, nefessiz kaldık. Hâlâ devam ediyorlar. Ateşleri söndürüyorlar, su fışkırtıyorlar. ‘Boşaltacağız’ diyorlar.”

"SESİMİZİ DUYMUYORLAR"

Polisin yıkım yapılan evin etrafından insanları uzaklaştırdıklarını söyleyen mahalleli, “Sadece yıkımı yapılan evdekiler duruyor. Eşyalarını zorla dışarı atıp tahliye yapmayı düşünüyorlar. Komşularımız direnmeye devam ediyor. Çocukları hasta ailenin. Hepsi hasta insanlar ama dinlemiyorlar. Zulüm içindeyiz. Hem psikolojik hem de fiziki şiddet uyguluyorlar. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Sesimizi duymuyorlar” dedi.

"ADİL SÖZLEŞME İSTİYORUZ"

“Biz adil sözleşme istiyoruz, yerinde dönüşüm istiyoruz” diyen mahalleli sözlerine şöyle devam etti:

“Şu an kuralar çekildi. Kura çekilenlerin hiçbiri memnun değil. Hepsine bodrum kat, zemin katlar verildi. Çok nadir 2-3-4’üncü katlar çıktı. O da kendi adamlarına. İmza atanlar da şikayetçi. Bunun sonu nereye gidecek, ne yapmaya çalışıyorlar hâlâ bilmiyoruz ve bizimle sözleşme yapmaya gitmiyorlar. Tek istediğimiz bize gönderdiği muvafakatnamelere biz imza atıyorsak belediyenin de imza atması. Benim her şeyden feragat etmemi istiyorlar, o zaman bana ‘Şu haklarını alacaksın’ diye karşı taraftan da imza atman lazım. Ben neye güvenip, kime güvenip evimi vereceğim. AKP ‘Biz gönül belediyeciliği yapıyoruz’ diyor. Hayır, tam tersi zulüm belediyeciliği yapıyor. Zorbalıkla insanları evinden atıyor.”

NE OLMUŞTU?

İstanbul 13. İdare Mahkemesi, AKP’li Beykoz Belediyesi’nin kentsel dönüşüm uygulamak istediği Tokatköy Mahallesi’ne ilişkin hazırlanan imar planının parsel bazında yürütmesini durdurmuştu.

Mahkeme, söz konusu planın şehircilik ilkelerine aykırı olduğuna vurgu yapmış ve "telafisi güç zararlar doğabileceğine" dikkat çekmişti. 

Yurttaşlar "Bu evler depreme dayanıklı değil, diyorlar bize. Biz 1500 liralık kira yardımıyla depreme dayanıklı evlere mi çıkacağız” diyerek tepkilerini dile getirmişti.

Evrensel / Eylem Nazlıer 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz