Telefon Fobisi Hayatınızı Karartmasın!

Çalan telefona cevap vermek sizin için bir eziyetse muhtemelen telefonla konuşma fobiniz var.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Telefobinin anlamı telefonla konuşmaktan korkmak. Çalan telefona cevap vermek sizin için bir eziyetse muhtemelen telefonla konuşma fobiniz var. Telefonobi, büyük oranda sosyal fobi ile ilişkili. İşte telefon fobisi hakkında bilmeniz gerekenler...

Artık sevdiklerimizle iletişimimizin büyük çoğunluğunu telefonlar ile yapıyoruz. Telefonla vakit geçirdiğimiz süre artarken mesajlaşmanın bir adım ötesine geçemeyen insanların sayısı da artmaya başladı. Yani bazı insanlar telefonla konuşmaya korkuyor. Bu aslında bir fobi ve bunun adı bile var: Telefonofobi...

Telefonla konuşma korkusu olarak tanımlayabileceğimiz telefonofobi hakkında merak edilenleri derledik. Telefonofobi ismindeki bu kaygı bozukluğuna yakından göz atalım.

Telefonda konuşma korkusuna telefonofobi deniyor ve telefonofobi sosyal kaygının bir tür tezahürü. Topluluk önünde konuşma fobisi gibi, bu fobi de köklerini alay edilme, yanlış anlaşılma veya kabul edilmeme korkusundan alıyor.

Bundan etkilenen insanların neredeyse tamamının yüz yüze görüşmekten yana bir kaygı bozukluğu bulunmuyor. Çünkü yüz yüze bir konuşmada ima edilen şeyler, tarafların mimik ve jestleri; kısacası beden dilleri aracılığıyla çok daha kolay algılanabiliyor.

Telefobi belirtileri arasında telefon çaldığında ya da birini aramaları gerektiğinde oluşan; mide krampları, hızlı kalp atışı, avuç içlerinin terlemesi yer alıyor. Peki bu rahatsızlığın yaşamınıza etkileri neler olabilir?

Telefon fobiniz varsa, iş görüşmelerinde büyük olasılıkla bir dezavantaja sahipsiniz. 2019’da yapılan bir araştırma, İngiltere’deki ofis çalışanlarının yüzde 63’ünün telefonda konuşmak zorunda kaldıklarında paniğe kapıldıklarını ortaya çıkardı.

Bu fobinin farklı versiyonları bulunuyor. Telefobi kişiden kişiye göre derecelendirilebiliyor. Bazı kişiler kimseyle konuşmak istemezken, bazıları ise yalnızca yabancılarla konuşmaktan çekiniyor.

Telefonofobi mağduru bir insan, telefonunun çaldığını duyduğunda panik atak da geçirebilir sadece küçük bir rahatsızlık hissi de yaşayabilir. Bu korkunun derinliği ne olursa olsun, iş hayatı başta olmak üzere insanların yaşamının ciddi bir bölümünde olumsuz bir etkisi olabilir.

Maalesef, telefon korkusunu iyileştiren sihirli bir iksir yok. Özgüven sorunlarına eğilmek iyi bir çözüm yolu olsa da insanı duygusal yönden zayıflatan bu korkuya nasıl yaklaşılacağı, nasıl iyileştirileceği hakkında kimi genel geçer öneriler de bulunuyor.

Her insanda değişen telefonofobi nedeni için araştırmalara bakıldığında, öncelikle kişinin kendisine 'ben bunu neden yapıyorum' sorusunu yöneltmesi gerektiği vurgulanıyor.

Telefon aramalarında gelen endişenin kaynağını belirlemek de fobiyle mücadele için iyi bir adım. Bunun yanında daha fazla aramanın yapılacak olması iletişim becerilerini artırarak fobinin çözümünde büyük rol oynuyor.

Sevdiklerinizi aramak, uzun sohbetler yapmak kaygılarınızı asgariye indirmeye yardımcı olacaktır. Elbette, bunları denemeden önce psikolojik destek süreçlerini içeren psikoterapi tekniklerine başvurmalı ve uzman kişilerden yardım almanız gerekli.

Telefonofobi hakkındaki toplumsal görüşün yanlış olduğu fikrine alışın. Toplumsal görüşün her durumda olumlu bir yöne evrilemeyeceğini kabul edin.

Telefonofobi ile mücadele yolculuğunuza başladığınızda, birilerini memnun etme kaygısını taşımayın, kendi gelişiminizi önemseyin.

Tam bir “iyileşme”nin herkes için geçerli olmadığını anlayın, ancak etkilerini minimalize edebilmenin de yaşamınıza sağlayabileceği yararları hafife almayın.

İnternette telefonofobi ve tedaviler hakkında bir sürü ücretsiz bilgi var. Göz atmaya başladığınızda yalnız olmadığınızı anlayacaksınız. Bu korku, insanların düşündüğünden çok daha yaygın.


 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz