Tarihçi Necdet Sakaoğlu Hayatını Kaybetti!
Türk Tarihi konusunda önemli araştırma ve makalelere imza atan eğitmen yazar ve tarihçi Necdet Sakaoğlu hayatını kaybetti.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
27 Ağustos salı günü Bartın'ın Amasra ilçesinde dünyaya hayatına gözlerini yuman ünlü tarihçinin cenazesi bugün ikindi namazına müteakip kılınacak namazın ardından Amasra şehir mezarlığına defnedilecek.
Ünlü tarihçinin öldüğünün haberini akrabası Murat Alper, sosyal medya hesabından duyurdu: "Eniştem, çok değerli Tarihçi, yazar, düşünür, Amasranın çok önemli değeri Necdet Sakaoğlu vefat etmiştir. Cenazesi yarın Amasrada ikindi namazına müteakip Amasra şehir mezarlığına defnedilecektir. Allahtan rahmet tüm aile ve yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum."
Kültürel ve Doğal Mirası İzleme Platformu sözcüsü ünlü editör arkeolog Nezih Başgelen, sosyal medya hesabından ölümle ilgili üzüntüsünü şu sözlerle paylaştı:
"Ülkemizin müstesna değerlerinden : yerel tarih, kent tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi ve eğitim tarihi konularındaki özgün çalışmaları ile tanınan tarihçi, öğretmen ve yazar kadim dostum sevgili Necdet Sakaoğlu (29 Eylül 1939 Divriği- Amasra 2024 ) da aramızdan ayrılmış. Pek çok açıdan kederim büyük, üzüntüm derin. Ailesinin, kültür sanat ve tarih camiamızın, dostlarının başı sağ olsun. Nur içinde yatsın. Ruhu şad olsun."
Amasra Belediyesi'nden yapılan sosyal medya mesajında ise "Amasra Yasta! Kentimizin canlı hafızası, Çeşm-i Cihan’nın hazinesi Prof. Dr. Necdet Sakaoğlu’nu kaybettik. Başın sağolsun Amasra… Necdet Sakaoğlu(1939-2024)" ifadelerine yer verildi.
NECDET SAKAOĞLU KİMDİR?
Necdet Sakaoğlu (d. 29 Eylül 1939; Divriği, ö. 27 Ağustos 2024, Amasra), yerel tarih, kent tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi ve eğitim tarihi konularındaki çalışmaları ile bilinen Türk tarihçi, öğretmen ve yazardır.
1939'da Sivas, Divriği'de doğan Sakaoğlu, Divriği Atatürk İlkokulu'nu (1951), Nuri Demirağ ortaokulu (1954), Sivas valisi Muammer Bey'in yaptırdığı öğretmen okulunu (1957) ve en son olarak da, İstanbul Çapa'daki kitabesinde adı "Dârül-Muallimat-ı Aliye" olan Eğitim Enstitüsü'nü bitirmiştir.
Tarih, folklor ve edebiyat alanlarında önemli araştırmalara imza attı. Tarihin karanlıkta kalmış yanlarını aydınlatan çok sayıda haber ve makaleye imza attı.
Eserleri
Çeşitli gazete, dergi ve ansiklopedilerde makaleleri yayımlanmıştır. Yayımlanmış çeşitli kitapları bulunmaktadır. Bu kitaplardan bazıları şunlardır:
Türk Anadolu'da Mengücekoğulları,
Amasra'nın Üç Bin Yılı,
Osmanlı Eğitim Tarihi."
Yerel tarih, kent tarihi, Selçuklu, Osmanlı ve eğitim tarihleri konularında çalışmaları olan Sakaoğlu’nun yayımlanmış eserleri
Çeşm-i Cihan Amasra (1966),
Türk Anadolu’da Mengücekoğulları (1971, Ali Naci Karacan Armağanı),
Divriği’de Ev Mimarisi (1978),
Anadolu Derebeyi Ocaklarından Köse Paşa Hanedanı (1984, Sedat Simavi Vakfı Sosyal Bilimler Ödülü),
Tanzimat Tarihi Sözlüğü (1985),
Osmanlı Eğitim Tarihi (1990),
Cumhuriyet Dönemi Eğitim Tarihi (1991),
Osmanlı Kentleri ve Yabancı Gezginler (1995),
Milli Mücadele Albümü (1998),
Bu Mülkün Sultanları-36 Osmanlı Padişahı (1999),
Tarihi, Mekânları, Kitabeleri, Anıları ile Saray-ı Hümayun - Topkapı Sarayı (2002),
İstanbul’un Tarihi Kimliği (2003),
Osmanlı’dan Günümüze Eğitim Tarihi (2003).
Bostanzâde Yahya’nın Târih-i Saf/Tuhfetü’l-Ahbâb adlı eserini, Duru Tarih adıyla günümüz Türkçesine çevirmiştir. (1969, Ali Naci Karacan Armağanı),
Yazıcıoğlu Ahmed Bîcan’ın Dürr-i Meknun’unu yayımlamıştır (1999).
Tanzimat'tan Cumhuriyete Tarih Sözlüğü
Osmanlı Tarihi Sözlüğü
Süreli yayınlarda yayımlanmış makaleleri vardır.
Atatürk Düşüncesi (1995) Ord. Prof. Reşat Kaynar’la; Binbir Gün Binbir Gece- İstanbul’da Eğlence Hayatının Tarihi (1999); Osmanlı’da Zenaatten Sanata Cilt I: Esnaf ve Zenaatkârlar (1999), Cilt II: Sanatlar ve Sanatkârlar (2000), Osmanlı Dünyasından Yansımalar (2000),
Avrupa Yolunda Bir Padişah; Sultan Abdülmecid (2001),
Derinin Anadolu’da Bin Yıllık Tarihi (2002) Nuri Akbayar’la ortak çalışmalarıdır.
YORUMLAR
Yorum Yap