Tahıl Sevkiyatı Başladı!

Odessa’dan hareket eden geminin 2 Ağustos gecesi İstanbul'da olması bekleniyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Türkiye'nin girişimleri sonucu 22 Temmuz'da Rusya, Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye tarafından 'Tahıl sevkiyatı' anlaşması İstanbul'da imzalanmıştı.

Anlaşmanın ardından ilk tahıl gemisi Ukrayna’dan yola çıktı. Razoni isimli gemi Lübnan’ın Tripoli Limanına gitmek üzere Odesa’dan hareket etti. 

İstanbul'daki Müşterek Koordinasyon Merkezi'nden de bir bilgilendirme yapıldı. Açıklamaya göre geminin yarın gece saatlerinde İstanbul'da olacak. 

Gemi bir limana girmeyecek, denetimler demirlendiği yerde yapılacak. Denetim basına kapalı yapılacak, sonrasında video ve fotoğraf paylaşılacak.
Geminin etrafına teknelerin yaklaşmasına izin verilmeyecek. Sahil Güvenlik Komutanlığı bu konuda gerekli tedbirleri alacak.

BAKAN AKAR'DAN AÇIKLAMA

Anlaşmanın taraflarından da açıklamalar geldi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bir açıklama yaptı. Akar, geminin yarın saat 15.00 sıralarında İstanbul'da olacağını söyledi.

İstanbul'daki koordinasyon merkezinin Rusya ve Ukrayna taraflarının bir arada olabildiği tek ortam olduğunu vurgulayan Bakan Akar, "Türkiye'ye olan teveccüh bizi oldukça gurulandırıyor" dedi. Akar, mutabakat muhtırasında "120 gün" şeklinde bir ibare olduğunu belirterek, "Eğer taraflardan bir istek gelmezse sözleşme uygulanmaya devam edecek. Aslolan insanların ihtiyaçlarının karşılanması" diye konuştu.

"ORTADOĞU VE AFRİKA İÇİN GÜVENLİK SORUNU"

Tahıl arzının dünya için büyük önem taşıdığını belirten Akar, şunları kaydetti: "Rusya ve Ukrayna dünyadaki tahılın üçte birini üretiyor. Çatışma nedeniyle bir takım sıkıntılar yaşandı, tahılın Ukrayna'dan çıkışı problem haline geldi. Gıda maddelerin çıkamayışı özellikle Ortadoğu ve Afrika'da güvenlik sorununa dönüşebiliyor."

''ÇOK ÖNEMLİ BİR BAŞARI''

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan da bir açıklama geldi. Türk diplomasisinin çok önemli bir başarını olduğunu belirten Kalın,  ''Dünya gıda güvenliğini ve gıda fiyatlarının istikrarını güvence altına alıyor. Bu hassas süreci yürütürken savaşın sona ermesi için girişimlerimiz devam edecek'' dedi. 

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Rusya'dan da bir açıklama var. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gelişmeyi "Bu, çok hem de çok olumlu" olarak nitelendirdi. 

"Bu, İstanbul'daki görüşmelerde yapılan anlaşmaların uygulanmasını test etmek için iyi bir fırsat" diyen Peskov, "Anlaşmaların, tüm taraflarca uygulanacağını ve etkin şekilde çalışacağını umuyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz