Suriye Köyleri, İsrail İşgaline Direniyor!
İsrail ordusunun köylere bariyer çektiği ve suları kestiği aktarılıyor
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
İsrail ordusunun Suriye'deki işgali, köylüler tarafından protestolarla karşılanıyor.
Heyetu Tahriru'ş Şam (HTŞ) öncülüğündeki rejim karşıtlarının Beşar Esad'ı devirmesinin ardından, İsrail ordusu da Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye girerek Suriye topraklarına adım atmıştı.
Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), İsrail ordusunun Suriye'nin güneyindeki köylere girerek buraları silahsızlandırmaya çalıştığını yazıyor. Diğer yandan köylülerin İsrail işgalini protesto ettiği belirtiliyor.
İsrail askerleri, 25 Aralık'ta Suriye'nin Kuneytra ilinin Süveyse köyündeki işgali protesto eden sivillere ateş açarak üç göstericiyi yaralamıştı.
Benzer şekilde Dera bölgesindeki Maariya köyünde 20 Aralık'ta yapılan protestolarda da İsrail askerleri Mahir Hüseyin adlı 19 yaşındaki bir göstericiyi bacağından vurmuştu.
WSJ'nin aktardığına göre Kunteyra'daki 8 köyün liderleri, ortak bildiri imzalayarak İsrail ordusunun geri çekilmesini talep ediyor. Bildiride imzası olanlar arasında Kunteyra'nın eski valisi Dirar Beşir de yer alıyor.
Beşir, İsrail ordusundan yetkililerin görüşmek için kendisini Golan Tepeleri'ne davet ettiğini, toplantıda köylülerin silahlarını bırakılmasının istendiğini söylüyor.
Eski Kunteyra valisi, İsrail askerlerinin köyler arasında bariyerler kurduğunu ve hareket etmeyi güçleştirdiğini belirtiyor. Ayrıca askeri araçların yollara ve altyapıya zarar verdiği, elektrik, enerji ve telefon hatlarını geçici olarak kestiği bildiriliyor.
Beşir bölgedeki duruma ilişkin şu ifadeleri kullanıyor:
İsrail su kaynaklarını kestiği için bazı köyler 10 gün susuz kaldı. Köylülerle İsrail askerleri arasındaki çatışmalar devam ediyor.
Analistler, İsrail'in Suriye işgalinin uzun vadede sorunlara yol açabileceğine dikkat çekiyor.
Tel Aviv Üniversitesi'nden Eyal Zisser, İsrail güçlerinin karıştığı herhangi bir olayda sivillerin öldürülmesi halinde gerilimin tırmanacağını belirtiyor.
Protestolarda bacağından vurularak yaralanan Hüseyin'in amcası İyad Nasır şunları söylüyor:
Askeri araçlar hâlâ bölgeye girip çıkmaya devam ediyor. İnsanlar durumun daha da kötüye gidebileceğinden korkuyor.
HTŞ liderliğindeki isyancıların 27 Kasım'da başlattığı saldırılar, 8 Aralık'ta Beşar Esad rejiminin devrilmesiyle sonuçlanmıştı. Esad ailesi Rusya'ya kaçarken, HTŞ kurduğu geçici hükümetin başına Muhammed Beşir'i getirmişti.
İsrail ordusunun Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgeye girmesi de tepki çekmişti. İsrail, Suriye'ye ait Golan Tepeleri'ni 1967'den bu yana işgal altında tutuyor. İsrail'le Suriye arasında 1974'te imzalanan Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması'yla tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
Ancak Esad'ın devrilmesinin ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun talimatıyla İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) 1974'ten bu yana ilk kez tampon bölgeye girmişti. Birleşmiş Milletler hamleyi kınarken, ABD ve İsrail bunun "geçici bir hareket" olduğunu savunmuştu.
YORUMLAR
Yorum Yap