Streaming Bedelleri Artmalı mı?

Streaming pazarının özellikle gelişkin ülkelerde doygunluk sınırına yaklaştığı uzun süredir konuşuluyordu

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Müzik sektörü 2022 yılını oldukça başarılı bir şekilde kapattı. Ne var ki bazı gelişmeler  pazarda yeni adımlar atılması gerektiğine işaret ediyor.

Streaming pazarının özellikle gelişkin ülkelerde doygunluk sınırına yaklaştığı uzun süredir konuşuluyordu. Abone sayılarındaki artış hızının zayıflaması ve gelir artışlarının enflasyon oranının altında kalması bu tartışmaları yeniden alevlendirdi.

En eski ve öncü streaming pazarlarından birisi olan İngiltere’nin açıklanan 2022 rakamları bu tartışmaların temelsiz olmadığını gösteriyor.

Eğlence Perakendecileri Birliği (ERA) tarafından açıklanan rakamlar toplam gelirlerin artış hızında yüksek oranlı bir düşüşe işaret ediyor. 2022 yılı için 1.661 milyon pound gelir tahmini 2021 yılına göre sadece 79 milyon pound  artış demek. Artış oranı %5.

ERA rakamlarına göre artış hızı sürekli bir düşüş içinde ve enflasyon dikkate alınırsa bu yıl gerçek gelirlerde artış değil düşüş söz konusu oluyor.

İngiltere pazarındaki yıldan yıla gelir artışları şöyle:

2020: 199,4 milyon pound

2021: 191,3 milyon pound

2022: 78,8 milyon pound

Müzik sektörü araştırmacılarından Mark Mulligan’ da aynı noktalara dikkat çekiyor. Altını çizdiği bir diğer önemli nokta da 2023 yılında reklam harcamalarının dolayısıyla müzik sektörünün gelirlerinin düşmesi veya aynı kalması riski.

Ülkemizdeki duruma  baktığımız zaman yıldan yıla gelir artış oranlarının hayli yüksek olduğunu görmek mümkün. Bunun temelinde yatan neden abone sayısındaki artış. Bakınız.

Ülkemizdeki enflasyon oranının yüksekliği dikkate alındığı zaman bu artış oranlarının gerçekte çok da yüksek olmadığı açıkça görülüyor. TUİK verilerine göre 2022 yılı enflasyon oranı % 64,27. Gelirlerin TL bazlı artış oranı ise % 59.

Süreci tersine çevirebilmek iki yöntemle mümkün olabilecek. Birincisi gelişkin pazarlarda çok geçerli olmayan abone sayısını hızla arttırmak, ikincisi ise ücreti abonelik bedellerini enflasyon oranını dikkate alarak düzenlemek.

Spotify ve Apple gibi devlerin fiyat düzenlemesine gitmesi talebi hemen her ülkede dile getirilmeye başlandı. Ülkemiz bireysel abone fiyatları için basit bir karşılaştırma aynı ihtiyacın var olduğunu gösteriyor.

Yıl    Abone Fiyatı    Enflasyon
2020    17,99            14,60
2021    36,08            36,08
2022    20,99            64,27
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz