Sosyal Medyadan Organlarını Satıyorlar!

Myanmar'da yoksullar hayatta kalmak için organlarını satıyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Amerikan medya kuruluşu CNN, Myanmar'da yoksulların para bulabilmek için sosyal medya üzerinden organlarını sattığını yazıyor. 

CNN'in bir yıl süren araştırması, Myanmar'da yoksulların organlarını Facebook üzerinden varlıklı kişilere sattığını ortaya çıkardı. 

Organlarını satacak zengin kişiler bulan Myanmarlıların, bazı aracılarla iletişime geçerek işlemi gerçekleştirmek için Hindistan'a gittiği ifade ediliyor. 

Araştırmada, Myanmarca ilan yayımlayan en az üç Facebook grubunda kullanıcıların organ tekliflerini paylaştığı tespit edildi. 

Eşi ve çocuğunun günlerce aç kaldığını gördükten sonra böbreğini satmaya karar veren Maung Maung, yüklü borç içinde olduğunu belirterek şunları söylüyor: 

O anda hayatın çok acımasız olduğunu hissettim. Para için insanları soymaktan ya da öldürmekten başka hayatta kalmamın bir yolu yoktu. Eşim de aynı durumdaydı. O da bu dünyada daha fazla yaşamak istemiyordu. Kızımızın iyiliği için intihar etmedik.

Maung, Temmuz 2023'te böbreğini satacak bir kişi bulduktan sonra Hindistan'a gittiğini belirtiyor. Çin asıllı Myanmarlı bir iş insanının, böbrek için kendisine 10 milyon Myanmar Kyatı (yaklaşık 100 bin TL) ödeme yaptığını anlatıyor.

Organ satışı hem Hindistan'da hem de Myanmar'da yasak. Hindistan'da organ bağışına birkaç istisna dışında sadece akrabalar arasında izin veriliyor. Ancak organ satışı yapan çetelerin sahte belgeler hazırlayarak yasadışı şekilde bu işlemleri gerçekleştirebildiği belirtiliyor. 

Şubatta böbreğini satmak için Facebook gruplarında ilan veren 26 yaşındaki Myanmarlı genç de şunları söylüyor: 

Vücudunuzun bir parçasını satmak herkes için zor bir karar. Kimse bunu yapmak istemez. Böylesine zor bir durumda hayatta kalmak için elimden geleni yapıyorum.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz