Smear Testiniz Sorunsuz Gitmediğinde Ne Olur?

Kate Townshend, yaklaşımımızı değiştirmemiz gerekip gerekmediğini soruyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Smear testleri genellikle hızlı ve basit olarak tanımlanır, ancak bu, onlarla mücadele eden birçok kişinin utanmış veya en kötü ihtimalle doktorlar için 'sorunlu' hissetmesine neden olur. Kate Townshend, yaklaşımımızı değiştirmemiz gerekip gerekmediğini soruyor

Düzenli olarak smear testi yaptırması için teşvik edilmesi gereken biri değilim . Prosedür hakkında tam olarak hevesli olduğumu söyleyemem - günleri neredeyse saymıyorum - ama bunu yapabildiğim için minnettarım ve özellikle sağladığı iç huzuru için minnettarım. Özellikle birkaç yıl önce anormal hücrelere sahip bir korkudan sonra. Ama son smear testimde, hemşire tekrar tekrar serviksimi bulmaya çalışırken dişlerimi gıcırdatarak ve acıdan gözyaşlarımı kırpıştırarak 20 dakika harcadım. Sonunda, pes etmek ve randevumu yeniden almak zorunda kaldı. Sarkık rahmim daha önce işleri zorlaştırmıştı - görünüşe göre eğik bir serviks bulmak daha zor olabilir - ama bu, temelde tamamlanmasının imkansız olduğu kanıtlanan bir smear testi yaptırdığım ilk seferdi.

Süreci aydınlatmak ve smear testleriyle ilgili kaygıyı azaltmak adına, bunların hızlı ve basit olduğu mesaj bombardımanına tutuluyoruz. Ve birçok kadın ve rahim ağzı olan diğer insanlar için öyle. Ama o zamandan beri, planlanmış randevumuza gelmenin savaşın sadece yarısı olduğu benim gibi azınlıktaki insanlar için aslında daha fazla farkındalığa ihtiyacımız olup olmadığını merak etmeye başladım.

Engelli gazeteci Cathy Reay, rahmi eğik olan başka bir kadın. Aynı zamanda vajinal sarkmadan muzdarip, yani smear testleri en iyi ihtimalle çok rahatsız edici ve en kötü ihtimalle hiç mümkün değil. "Genellikle, benim için bir smear testini başarıyla tamamlamadan önce birkaç farklı sağlık çalışanının üç kez denemesi gerekir" diye açıklıyor. "Gerektiği gibi görünmeyen ve performans göstermeyen iç organlara ve parçalara sahip olmak biraz utanç verici."

Reay'in bulduğu gibi, iyi niyetli tıp uzmanlarının bile devam ettirebileceği bir anlatı olan smear testlerinin önemli olmadığı yönündeki hakim anlatı olduğunda bu durum özellikle şiddetlidir. "'Ah, demek sorunlu hasta sensin' gibi, neredeyse şaka yollu, küçümseyici ve uygunsuz şeyler duydum" diyor. "Bu kadar savunmasız ve hassas bir şeyden geçerken bu çok sarsıcı olabilir."

Ancak, smear testlerinin kendisi için zor olduğu kişi olmak izole edici ve damgalayıcı hissettirebilse de, en azından anekdot olarak, çoğumuzun düşündüğümüzden daha fazla "sorunlu hasta" olduğundan şüpheleniyorum. Helen Hyndman, Birleşik Krallık'ın önde gelen jinekolojik kanser yardım kuruluşlarından biri olan Eve Appeal'de hemşire hizmetleri koordinatörüdür. Bir dizi tıbbi durumun ve yaşam koşulunun smear testlerini daha karmaşık hale getirebileceğini belirtmek istiyor. "Endometriozis veya vajinisimus [spekulum takıldığında vajina kaslarının kasıldığı] gibi durumlardan cinsel taciz sonrasına, hatta menopoz ve vajinal kuruluğa kadar her şeyin etkisi olabilir" diyor. "Aslında her şeyin basit olmaması o kadar da sıra dışı değil."

Polikistik over sendromuna sahip olan İskoçya merkezli Taylor Mulholland için bu durum kesinlikle geçerli. Ergenlik çağındaki istilacı testler geçmişinden kalan bazı travmaların, kendi smear testlerinin neden zor olduğunu kısmen açıklayıp açıklamayacağını merak ediyor. "İlk standart smear testim başarısız oldu" diyor. "Yeniden planlandı ve işe yarayan daha küçük bir spekulumla yeniden yapıldı, ancak yalnızca adil. [Ve] ilk testiniz beklediğiniz o standart 10 dakikalık randevu değilse, gerçekten gözünüzü korkutabilir. Ayrıca inanılmaz derecede acı vericiydi.”

Diğer bir konu da, “hızlı ve kolay” bir randevu beklentisinin aksini kanıtladığı anda, kendinizi başarısız olmuş gibi hissetmeye başlayabilmenizdir. Taylor, bunun gibi randevulardan sonra kendini “yargılamaktan” bahsettiğinde, işleri halletmek adına daha fazla rahatlamalı mıyım yoksa daha fazla acıya katlanmalı mıyım diye merak ettiğim her zaman aklıma geliyor. Belki de “test” kelimesinin kendisinde bu duyguları pekiştiren bir şeyler vardır?

Ancak The Menopause Medic'te pratisyen hekim ve menopoz doktoru olan Dr Fionnuala Barton, kadınlara smear testi komplikasyonlarının kendi açılarından ahlaki bir başarısızlık olmadığını hatırlatmak istiyor. "'Başarısızlığın' hiçbir şekilde smear olan kişide olmadığını unutmayın" diyor. "Bazı günler işler yolunda gitmiyor." Hyndman da aynı fikirde: "Utanç verici olabilir ve her zaman içinde bulunulması gereken doğal bir durum değildir, ancak yanlış yaptığınız bir şey de yoktur."

Smear testi yanıltıcı olduğunda bunun aslında bizim suçumuz olmadığını hatırlamaktan başka ne yapabiliriz? Dr Barton, "İşlerin daha uzun süreceğinden endişeleniyorsanız ve aceleye getirilmek istemiyorsanız, çifte randevu istemeyi düşünün" diyor. Ayrıca, manevi destek için bir arkadaş veya aile üyesini yanınıza almayı ve uygulayıcıyı önceki zorluklar hakkında önceden bilgilendirmeyi önerir - özellikle sınavları yeniden rezerve ederken. "Ve servikal smear için spekulum muayeneleri tekrar tekrar zorsa, o zaman yerel jinekoloji servislerine sevk edilmesini isteyebilirsiniz" diyor.

Hyndman, smear testi sırasında yapılabilecek pek çok düzenleme olduğuna dikkat çekiyor. “Spekulumlar birçok boyutta gelir” diyor. "Daha küçüğünü isteyebilir veya endişenizi azaltmaya yardımcı olacaksa önce ona bakabilirsiniz. Nefes egzersizleri yapabilir veya farklı pozisyonlar deneyebilirsiniz, bu özellikle eğik bir serviks için faydalı olabilir. Vajinanız kuruysa, ağrıyı azaltmak için östrojen peseri isteyebilirsiniz. Telefonunuzda bir podcast veya müzik bile dinleyebilirsiniz. Ve gerçekten korkuyorsanız, ana randevudan önce bir şeyler konuşmak ve bir plan yapmak için bir randevu isteyin. Bu seninle ve senin için en iyi olanla ilgili ve herkese uyan tek beden değil.

Tabii ki, bu ayarlara erişebilmek için, kadınların ve serviksli diğerlerinin öncelikle uygun olduklarını anlamaları gerekir - bu, Reay'in çok iyi anladığı bir yakalama-22'dir. "Deneyimlerimi paylaşmaya başlayana kadar, bacaklarımı sabit tutmam ve test boyunca onları yerinde tutmam için bana asla üzengi verilmemesinin gerçekten uygunsuz olduğunu fark etmemiştim" diyor. “Smear testleri için cinsel sağlık kliniklerine ve hastanelere gitmek zorunda kaldım çünkü yerel pratisyen hekimim testi başarıyla tamamlayamıyor. Ancak smear testleri benim için tarihsel olarak çok zor olmasına rağmen, her zaman önce GP'ime gitmem bekleniyor.”

Mulholland, seçeneklerle ilgili bilgi eksikliğiyle ilgili bu endişeleri paylaşıyor. "Standart smear testi beklentisine uymadığınızda ne olacağı konusunda sıfır farkındalık var" diyor. “Çok şanslıydım çünkü iyi bir jinekoloğum vardı. Bir sonraki rutin smear testi randevum geldiğinde, bana spiral takılırken aynı zamanda sedasyon altında yapılmasını önerdi. Ama onun sayesinde bunun bir olasılık olduğunu öğrendim.”

Hyndman, kadınları seçeneklerinden haberdar etme konusunda yapılacak daha çok iş olduğunu da kabul ediyor. “Yapılamazsa veya acı verici olmasına katlanmak zorunda kalıyorlarsa kadınların kendilerini kötü hissetmelerini durdurmak için daha fazla bilgiye ihtiyaç var” diyor. “Rahim ağzı kanserini önlediği için smear testi yaptırmanızı istiyoruz ama işinize yaraması için doğru bilgi ve desteği de vermek istiyoruz.”

Kendi adıma, uzman bir doktorla tekrar randevu almam ve spekulum değişikliği başarılı bir test yaptırmamı sağladı. Ancak seçeneklerimi bilmemek, bu iki tarih arasında endişe uyandıran birkaç haftaya katlanmam anlamına geliyordu. Katılımı teşvik etmek için smear testlerini normalleştirmenin önemini anlasam da, belki de çevrelerindeki beklentileri de normalleştirmemiz gerekiyor. Benim için korkutucu olan, zor bir smear testi değil, bir tür tıbbi anomali olduğum fikri. Sonuçta yalnız olmadığımı fark etmede güç ve rahatlık var.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz