Şempanzeler 26 Yıl Sonra Bile Yüzleri Tanıyor!
Bonobo Louise, yıllar önce koptuğu akrabalarını görür görmez hatırladı
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Şempanzelerin ve bonoboların 26 yıl sonra bile yüzleri tanıyabildiği saptandı.
ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'den Laura Lewis ve ekibinin çalışmasında, İskoçya'daki Edinburgh Hayvanat Bahçesi'yle Japonya'daki Kumamoto bakım merkezi ve Belçika'daki Planckendael Hayvanat Bahçesi'nde yer alan 26 şempanze ve bonobo incelendi.
Yaklaşık üç yıl süren ve pazartesi günü yayımlanan çalışmada araştırmacılar, hayvanların kaldıkları bölmelere ekranlar yerleştirerek onlara diğer şempanzelerle bonoboların fotoğraflarını gösterdi.
Gösterilen her çift fotoğrafta, yüzlerden biri yabancıyken diğerindeyse şempanzelerle bonoboların yıllardır görmediği bir arkadaşı yer aldı.
Bilim insanları, hayvanların göz hareketlerini kaydetmek için kızılötesi kameralar kullandı.
Araştırmada, hayvanların eski arkadaşlarını tanıdıklarında, onların fotoğraflarına çok daha uzun süre baktığı tespit edildi.
Kumamoto'da tutulan 46 yaşındaki Louise adlı bonobo, en sağlam hafızaya sahipti. Louise, 1992'ye kadar ABD'deki San Diego Hayvanat Bahçesi'nde kız kardeşi ve kuzeniyle yaşadı. Daha sonraysa önce Cincinnati Hayvanat Bahçesi'ne oradan da Japonya'daki bakım merkezine gönderildi.
Bonobo, kız kardeşi ve kuzenini en son 26 yıl önce görmüştü. Louise, aradan geçen yıllara rağmen deneyde akrabalarının fotoğraflarını görür görmez tanıdı.
Ayrıca araştırmada, şempanze ve bonoboların geçmişte olumlu deneyimler yaşadığı türdeşlerinin fotoğraflarına daha uzun süre baktığı da gözlemlendi.
Lewis, hayvanların bu kuvvetli hafızayı uzun yıllar sonra tekrar gördükleri arkadaşlarıyla ittifak kurmak için kullanabileceğini söyledi. Araştırmacı, dişi bonoboların genelde küçük yaşta kendi ailelerini terk ederek başka gruplara katıldığını belirtti. Lewis, bonoların yıllar sonra annelerini görüp tanıdığında, bunun iki aile arasında ittifak kurulmasını sağlayabileceğine işaret etti.
Teksas'taki Stephen F. Austin Eyalet Üniversitesi'nden Jason Bruck ve ekibinin 2013'teki çalışmasında, yunusların 20 yıldan uzun süredir duymadıkları diğer yunusların seslerini tanıyabildiği ortaya konmuştu.
YORUMLAR
Yorum Yap