Savaşlarda Yapay Zeka Mı Devreye Girecek?

Yapay zekanın sonumuzu getireceği sık sık konuşuluyordu.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Fakat ABD'nin yaptığı yeni bir açıklama bu tezin üzerine yağ sürdü denilebilir. Yapılan açıklamalara göre savaşları ve savunma programını yapay zeka yapacak. İyi de nasıl?

ABD'nin İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), askeri operasyonlar, savaşlar ve afetler gibi kriz anlarında hızla karar alabilmek için yapay zeka geliştirdiğini zaten duyurmuştu ve geliştirmeye de devam ediyor. Bu hafta da 'In the Moment' adını verdiği yeni programını duyurdu. Bu girişimle birlikte zor anlarda karar verme sorumluluğunu üstlenebilecek algoritmalar geliştirilmesi amaçlandığını hedeflenmiş. Peki böyle bir durumda yapay zekanın kararlarına nasıl güvenilir orası muamma. Gerçi insan kararlarına da pek güven olmuyor ama o başka bir konu.

SAĞLIK ALANINDA YARDIMCI OLACAK

Programda, iki durumda askeri makamlara yardımcı olacak algoritmalar geliştirileceği, özel harekat birimlerinin ateş altında karşılaştıkları türden yaralanmalar ve geçen yıl Kabil Havalimanı’ndaki bombalı saldırıya benzer toplu zayiat olaylarının hedef alınacağını belirtilmiş. Yetkililer, hastanelerde sınırlı yer bulunabildiği ve kimlerin acil tedavi altına alınıp kimlerin bekletileceğine yönelik kararların hızla alınması gerektiği durumlarda yapay zekaya danışmayı planlıyor. Bu kısımdan bakınca da çok tehlikeli görünmüyor gibi. Bizim için böyle ama söz konusu insan sağlığı olunca bazı uzmanlar etik tartışmalarını öne sürmüş. İnsan sağlığının yapay zekanın kararına bırakılması ne kadar etik? Kimi uzman yapay zekanın insanlardan üstün karar veremeyeceğini savunurken kimisi de çoğu insandan profesyonelce davranacağını düşünüyor. Canımız bile yapay zekaya emanet artık öyle bir devir geldi. Hayır madem yapay zeka var niye insanlar savaşıyor burası da ayrı bir konu kusura bakmayın bilinç akışı yaptım.

ROBOT KÖPEKLER TEST EDİLİYORDU

Nihayete gelecek olursak; DARPA'nın açıklamasına göre, yeni yapay zekanın bu görevler için eğitilmesi iki yıl, ardından gerçek dünyada kullanılmak üzere hazırlanması 18 ay alacak. Yaklaşık 4 yıllık sürecin sonunda piyasaya sürülmesi bekleniyor. Ocak ayında Çin, dünyanın en büyük 4 ayaklı askeri robotunu geliştirmişti. 160 kiloya kadar yük taşıyabilmesi özelliğiyle ön plana çıkan robotun saatte 10 kilometre hızla koşabildiği belirtilmişti. Geçen yıl da ABD ordusuyla işbirliği yapan iki firma S.W.O.R.D. International ve Ghost Robotics, robot köpeklere silah monte etmişti. Sniper’lı robot, Washington’da düzenlenen savaş fuarında sergilenmişti. ABD ayrıca, Meksika sınırındaki Gümrük ve Sınır Koruma Birimi’ni güçlendirmek için sınırlarda robot köpekleri test etmeye başlamıştı. Girişim, insan hakları savunucuları ve bazı siyasetçiler arasında infial yaratmıştı.

Diyeceğim o ki savaş teknikleri için bu kadar kafa yorduğumuz şu dünyada biraz da "Nasıl savaşmayız?" üzerine kafa yorsak daha sağlıklı olur gibi. Ne dersiniz? Vallahi billahi bıktık. Tank tüfek top konuşmaktan. Biraz da güzel şeyler konuşalım. Neyse. Dövüşmen guzum.

MİLLİYET

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz