Savaşçı Kafatasları İade Edilecek

İngiltere müzeleri 'ganimet olarak alınan' Zimbabwe savaşçı kafataslarını iade etmeye istekli

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bir müze ve üniversite , kolonyal dönemde Zimbabve'den alınan insan kalıntılarını ülkelerine geri göndereceklerini açıkladı .

Zimbabwe yetkilileri, 1980'lerde İngiliz yönetimine karşı bir ayaklanmanın liderlerinden bazılarının kalıntılarını kurtarmak istiyor.

Ayaklanmada - Birinci Chimurenga olarak bilinen - bu liderlerin en önde gelenlerinden biri, ulusal bir kahraman haline gelen Mbuya Nehanda idi.

Başkent Harare'de idam edildi ve Zimbabve'de kafatasının bir ganimet olarak İngiltere'ye geri götürüldüğüne inanılıyor.

Açıklamada, "Bu talebi ilerletmek için Zimbabwe hükümetiyle birlikte çalışmaya kararlıyız ve yakın zamanda Zimbabwe'den on bir kişinin kalıntılarının ülkelerine geri gönderilmesiyle ilgili görüşmeleri sürdürmek üzere bir heyeti memnuniyetle karşıladık" denildi.

Cambridge Üniversitesi'nin Duckworth Laboratuvarı, Zimbabwe ile bağlantılı bazı insan kalıntıları da bulduğunu söyledi.

Üniversite yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu yılın başlarında Duckworth Laboratuvarı, Zimbabve'den bir kişinin laboratuvar koleksiyonlarındaki kalıntılarının ülkelerine geri gönderilmesini incelemek ve tartışmak üzere Zimbabwe'den bir heyeti memnuniyetle karşıladı.

"Duckworth Laboratuvarı ve Cambridge Üniversitesi, bu kalıntıların iadesi için herhangi bir talebi kolaylaştırmak için Zimbabwe Hükümeti ile birlikte çalışmayı taahhüt ediyor."

Her iki kurum da 43.000'den fazla insan kalıntısına sahip
Kalıntılar, antik sitelerin arkeolojik kazıları da dahil olmak üzere bir dizi kaynaktan alınmıştır ve sinüsün kesin kökenleri zamanla gizlenmiştir.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz