Salyangoz Balık İlk Kez Görüntülendi!

Bilim adamları tarafından ilk kez kameraya yakalanan "dünyanın en derin balığı" - yüzeyin 27.000 fit altında

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Derin deniz canlılarını keşfetmeye yönelik büyük bir araştırma girişimi, geçen yıl bilim adamlarının daha önce hiç kaydedilmemiş derinliklerde üç balığı filme alıp yakalamasıyla Kuzey Pasifik Okyanusu'nda yeni keşifleri gün ışığına çıkardı.

Avustralya üniversitesi Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Batı Avustralya Üniversitesi ile Tokyo Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Üniversitesi arasındaki 10 yıllık ortak çalışmanın bir parçası olarak, bilim adamlarının genç bir salyangozu yüzeyin yaklaşık 8.300 metre altında çekmek için yemli robotik kameralar kullandıklarını  duyurdu . Okul, rekor kıran keşfi "dünyanın en derin balığı" olarak kabul etti.

Dönüm noktası, özellikle Japonya yakınlarında bulunan üç siperdeki derin deniz balık popülasyonlarına odaklanan iki aylık bir keşif gezisinden sonra açıklandı. Japonya, Izu-Ogasawara ve Ryukyu siperleri kuzey Pasifik yüzeyinin sırasıyla 8.000 metre, 9.300 metre ve 7.300 metre altına uzanır.

BATI AVUSTRALYA ÜNİVERSİTESİ
Salyangoz iribaş benzeri ve sadece yaklaşık 12 inç uzunluğunda büyüyebilir. Bazı türler nispeten sığ sularda yaşarken, dünyanın dört bir yanındaki okyanuslarda bulunurlar. Bilim adamları, salyangoz balığının 8.300 metre derinlikte - 27.000 fit veya beş milden fazla derinlikte - keşfedildiğini, bilinmeyen bir türe ait olduğunu söyledi. 

Balığı geçen Eylül ayında Japonya'nın güneyindeki Izu-Ogasawara çukurunda bulup filme aldılar ve şimdiye kadar videoya kaydedilen en derin balık için bir dünya rekoru kırdılar. Görüntüler Pazar günü yayınlandı ve bilim adamlarının çok küçük bir yavru olarak tanımladığı salyangozu okyanus tabanının hemen üzerinde kendi başına yüzerken gösteriyor.

Batı Avustralya Üniversitesi'ne göre, bu özel salyangoz türü Pseudoliparis ailesine aittir ve daha önce 2008 yılında okyanus yüzeyinin yaklaşık 7.700 metre altında görülmüştür. 

Hafta sonu yayınlanan video görüntüleri, aynı araştırma gezisi sırasında bulunan ve yakalanan iki salyangoz balığını da gösteriyor. 8.022 metre derinlikte, Japonya açıklarında başka bir derin çukurda, tuzaklarda yakalanan bir çift balık, bilim adamlarının kayıtlara geçen en derin avı oldu.

The University of Western Australia tarafından YouTube'da dünyanın en derin balığını bulmak
Keşfe öncülük eden Batı Avustralya Üniversitesi'nden Profesör Alan Jamieson yaptığı açıklamada, "Japon siperleri keşfedilecek inanılmaz yerlerdi; en dipte bile yaşam açısından çok zenginler," dedi.

Jamieson, "Bu derin salyangoz balıklarını araştırmak için 15 yıldan fazla zaman harcadık" diye ekledi. "Onlar için derinlikten çok daha fazlası var, ancak hayatta kalabilecekleri maksimum derinlik gerçekten şaşırtıcı."

Profesör, bilim adamlarının, Batı Pasifik Okyanusu'nda Guam'a daha yakın olan dünyanın en derini olan Mariana Çukuru gibi diğer alanlarda "giderek daha az sayıda bu 8.000 metreyi aşan daha derin derinliklerde" salyangoz bulduğunu söyledi. Ancak Jamieson, Japonya çevresinde keşfedilen nüfusun özellikle "bol" olduğuna dikkat çekti.

Jamieson, "Benim için asıl çıkarım, 8.336 m'de yaşıyor olmaları değil," dedi, "daha ziyade bu ortam hakkında, bu çukurların en derin balıkların olacağı yer olacağını tahmin edecek kadar yeterli bilgiye sahibiz. aslında bu sefere kadar hiç kimse bu siperin tamamından tek bir balık bile görmemiş veya toplamamıştı."

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz