Sahte Dolar Krizi: Bankalar ve Döviz Büroları Tetikte!
Bazı bankaların, “50 dolar ve eski basım 100 dolar” alımını geçici olarak durdurduğu belirtildi.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Sahte dolar skandalı ile ulaşılan bilgiler arasında, banknotların Güneydoğu sınırından Türkiye'ye kaçak yollarla sokulduğu ve piyasaya sürülen toplam tutarın milyar doları aşabileceği iddiaları yer alıyor.
Piyasaya sürülen sahte dolar alarmı ardından döviz büroları ve bankalarda yüklü miktarlardaki döviz alım-satımları durma noktasına geldi.
Bazı bankaların, “50 dolar ve eski basım 100 dolar” alımını geçici olarak durdurduğu belirtildi.
Sözcü gazetesinin aktardığına göre, bazı bankaların genel müdürlüklerden şubelerine gönderdiği yazıda, “Banka ve müşteriler için risklerin minimize edilmesi adına 50 dolar ve eski basım 100 dolar alımını para sayma makinelerinde güncellemeler tamamlanana kadar geçici olarak durdurulmuştur," denildi.
Kapalıçarşı esnafına göre piyasaya sürülen 50 ve 100 dolarlık toplam 600 milyon dolar değerinde sahte banknot bulunuyor.
Para sayma makinelerinin bu yeni teknoloji sahte parayı teşhis etmekte yetersiz kaldığını belirtiliyor. Bankalarla beraber döviz büroları da yurt dışından program güncellemesi gelmeden döviz alışverişi yapmayacaklarını bildirdi.
Sahte paraların 'Güneydoğu sınırından Türkiye'ye sokulduğu' iddiası
Sahte dolar skandalı ile ulaşılan bilgiler arasında banknotların Güneydoğu sınırından Türkiye'ye kaçak yollarla sokulduğu ve piyasaya sürülen toplam tutarın milyar doları aşabileceği yer alıyor.
Habertürk'ün aktardığına göre, Güneydoğu sınırından kaçak yollarla piyasaya sürülen banknotlarla yapılan ilk olarak işlemlerin "Antalya, İzmir, Gaziantep ve İstanbul gibi daha turistik bölgelerdeki" döviz bürolarında yapıldığı belirtiliyor.
Olayın ortaya çıktığı ilk şehir olarak, Suriye ve Irak ile ilgili ticari hareketliliğin yoğun olduğu Gaziantep'in adı geçiyor.
Aynı zamanda piyasadaki sahte dolarların 600 milyon doları aşabileceği ve milyar dolarları bulabileceği tahmin ediliyor.
Sahte banknotlar nasıl anlaşılıyor?
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "ABD doları güvenlik özellikleri" başlıklı metinde, dolar banknotlarının gerçek olduğunu anlamak için en garantili yöntemin, paranın ipi içerisindeki yazıyı kontrol etmek olduğu belirtiliyor.
Banknot ışığa tutulduğunda "enine dik olarak yerleştirilmiş şekilde üzerinde 100 ve 50 ABD Doları banknotlarda rakamla kupür değeri ve 'USA' ibaresi yer almaktadır. 20, 10, 5 ve 2 ABD Doları banknotlarda ise kupür değerleri yazı olarak yazılmış olup, yanında 'USA' ibaresi bulunmaktadır," deniliyor.
YORUMLAR
Yorum Yap