Rusya'nın Herson'da 'İşkence Merkezi' Kurdu İddiası!

"Ukrayna'nın ulusal ve kültürel kimliğini ortadan kaldırmayı amaçlıyorlar"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

ABD, Birleşik Krallık (BK) ve Avrupa Birliği tarafından fonlanan ve savaş suçlarını araştıran Mobile Justice Team, Ukrayna'nın Herson şehrinde Rusya'nın en az 20 “işkence merkezi” kurduğunu öne sürdü.

Avukatlardan oluşan kuruluşun perşembe günü yayımladığı raporda, Herson'daki işkence merkezlerinin Rus devleti tarafından planlanıp finanse edildiği savunuldu.

Ekibin liderliğini yapan Britanyalı avukat Wayne Jordash, çalışmaya dair şunları söyledi: 

Rus devleti tarafından finanse edilen toplu işkence odaları rastgele değil, aksine Ukrayna'nın ulusal ve kültürel kimliğini ortadan kaldırmayı amaçlayan, dikkatle düşünülmüş ve finanse edilmiş bir planın parçası.

Çalışmanın, işkence odalarından kaçtığı öne sürülen en az 1000 kişinin anlattıklarına ve şehirde yapılan incelemelere dayandığı bildirildi.

Araştırmada, 2 Mart'tan 11 Kasım'a kadar Rus işgali altında kalan şehirde 400 kişinin kayıp olduğu, bu kişilerin öldürülmüş ya da zorla Rusya'ya görütürlmüş olabileceği ileri sürüldü.

Kuruluş, söz konusu işkence merkezlerinin Rusya Federal Güvenlik Servisi, Federal Hapishane Teşkilatı ve Kremlin'le işbirliği yapan yerel gruplar tarafından yönetildiğini iddia etti. 

Aralarında kadınların da yer aldığı mahkumlara dayak atıldığı, elektrikle işkence edildiği ve tutsaklar üzerinde farklı boğma teknikleri kullanıldığı savunuldu.

Jordash araştırmaya dair şunları söyledi: 

Putin'in planı Ukrayna'yı işgal etmek, Ukrayna halkını Rus boyunduruğu altına almak ve Ukrayna kimliğini yok etmektir. Bu plan, savaş suçlarına ilişkin kanıtlar çoğaldıkça ve soruşturmalarımız ilerledikçe daha da netleşiyor.

BK merkezli haber ajansı Reuters'ın geçen ayki haberinde de işgal sırasında yaklaşık 200 Ukraynalının, Herson'daki 10 işkence merkezinde tutulduğu öne sürülmüştü.

Öte yandan Kremlin'in Reuters'ın yorum talebini reddettiği de bildirildi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz