Rusya Ukrayna Savaşına Yeni Komutan Atadı!

Rusya, “General Kıyamet” adıyla bilinen Sergey Surovkin yerine, Valeri Gerasimov'u getirdi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Genelkurmay Başkanı Gerasimov, Çeçen Savaşları'nda ve 2014'teki Rusya-Ukrayna çatışmalarında da görev yaptı

Rusya, Ukrayna'daki birliklerinin başında görev yapan ve “General Kıyamet” adıyla bilinen Sergey Surovkin yerine, Valeri Gerasimov'u getirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan çarşamba günü yapılan açıklamada 67 yaşındaki Gerasimov'un Ukrayna'daki operasyonlardan sorumlu Müşterek Askeri Kuvvetler'in başına getirildiği ifade edildi.

Ukrayna'daki birliklerin başında yalnızca üç ay görev yapan Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Surovkin'inse Gerasimov'un yardımcısı olarak atandığı belirtildi.

Surovkin'in yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanı Oleg Salyukov ve Genelkurmay Başkan Yardımcısı Aleksey Kim de Gerasimov'un yardımcılığını yapacak.

Peki Kremlin'in Ukrayna'daki savaşını yürütecek Gerasimov kimdir?

Valeri Vasileviç Gerasimov, 8 Eylül 1955'te Tataristan'ın başkenti Kazan'da işçi sınıfından bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi.

Kazan Suvorov Askeri Okulu'ndan mezun olan Gerasimov, daha sonra Rusya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmaylığı Askeri Akademisi'nde eğitim gördü.

Askeri kariyerine Sovyetler Birliği'nin ordusunda görev yaparak başlayan Gerasimov, 1977'de Polonya'da konuşlandırılan Kuzey Kuvvetler Grubu'nda yer aldı.

Çeçen Savaşları'nda görev yaptı

Gerasimov, I. ve II. Çeçen Savaşları'nda da görev yaptı. Savaşta Çeçen bir kızı öldürmesiyle gündem olan ve hapis cezasına çarptırılan Rus Albay Yuri Budanov'un yakalanmasını sağlayan askeri görevliler arasındaydı.

2001'de II. Çeçen Savaşı'nda cephede yer alan alan 58. Müşterek Askeri Kuvvetler'in başına getirildi.

Gerasimov, daha sonra Putin tarafından 2012'de Nikolay Makarov yerine Genelkurmay Başkanı olarak atandı.

Ukrayna'nın devlet iç güvenlik teşkilatı Güvenlik Servisi'ne göre Gerasimov, Ukrayna ordusuyla Kremlin destekli Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) savaşçıları arasında 2014'te Illovaisk şehrinde yaşanan çatışmalarda, Rus kuvvetlerinin başında görev yapmtı.

Bu çatışmalarda Ukrayna güçleri şehri geri almayı başaramamış ve Ilovaisk, o dönem Kiev yönetiminden tek taraflı bağımsızlığını ilan eden DHC'nin kontrolünde kalmıştı.

AB ve ABD'nin yaptırım listesinde

Gerasimov, 2014'te Avrupa Birliği tarafından Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını tehlikeye attığı gerekçesiyle yaptırım listesine alınmıştı. Aynı yıl Kanada, İsviçre ve Lihtenştayn da benzer adımlar atmıştı.

Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle Ukrayna savaşını başlatmasından bir gün sonra da ABD, Gerasimov'u yaptırım listesine aldığını açıklamıştı.

Gerasimov, Putin'le birlikte Ukrayna savaşını planlayan bir ekibin parçası. Bu ekipte Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev'in de yer aldığı düşünülüyor.

Gerasimov, geçen yıl savaş başladıktan sonra martta ve nisanda Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'la görüşmek için Ankara'ya da geldi.

Ukrayna'daki operasyonlardan sorumlu Müşterek Askeri Kuvvetler'in başına ekimde getirilen Surovkin, Ukrayna'ya yönelik birçok füze ve drone saldırısının emrini vermişti. Gerasimov'unsa savaşta nasıl bir strateji izleyeceği henüz belli değil.

Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu, Donetsk'te yer alan Soledar şehrini bu hafta ele geçirdiklerini duyurmuştu. Kremlin'e bağlı birliklerin ve Wagner askerlerinin buradan komşu şehir Bahmut'a saldırılarını yoğunlaştırabileceği bildirilmişti. Ukrayna ise Soledar'ın kaybedildiğine dair açıklamaları reddetmişti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz