Rusya, Parasızlık Yüzünden Yol İnşaatlarını Erteledi!
Yaptırımlar nedeniyle ekonomik zorluk yaşayan Rusya, parasızlık yüzünden devam eden kritik yol inşaatlarını erteledi.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Doğalgaz ve petrol satışında Çin'e yönelen Rusya'nın bu ülkeye satışları, AB'yle olan ticaretinin yerini tutmadı
Yaptırımlar nedeniyle ekonomik zorluk yaşayan Rusya, parasızlık yüzünden devam eden kritik yol inşaatlarını erteledi.
Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Kommersant'ın pazartesi günü yayımladığı haberde, Kremlin'in önemli yol projelerini ertelediğini ve bütçelerde kesintiye gittiğini bildirdi.
Kazakistan sınırından Belarus'a uzanan ve Trans-Avrasya Otoyolu'nun tek eksik bölümünü oluşturan Meridyen otoyolu projesinin bütçesinin 15,3 milyar Rus Rublesi'nden (yaklaşık 4,1 milyar TL) 4 milyar Rus Rublesi'ne (yaklaşık 1 milyar TL) düşürüldüğü bilgisi paylaşıldı.
Moskova Oblastı'nda yer alan Orekhovo-Zuyevo şehrinde 2025'te başlaması planlanan yol çalışmalarınınsa 2026'ya ertelendiği ifade edildi.
2026'da sadece tasarım çalışmalarının başlayabileceği, projeye verilen fonlamanın da 20,5 milyar Rus Rublesi'nden (yaklaşık 5,6 milyar TL) 1,5 milyar Rus Rublesi'ne (yaklaşık 410 bin TL) düşürüldüğü bildirildi.
Krasnodar şehrindeki bir geçiş yolu inşaatının bütçesinin de 28,9 milyar Rus Rublesi'nden (yaklaşık 7,9 milyar TL) 1,5 milyar Rus Rublesi'ne (yaklaşık 410 bin TL) indirildiğini aktarıldı.
Ayrıca Sankt Petersburg etrafından geçecek bir yol çalışmasının tasarım ayağının da 2025'ten 2027'te ertelendiği bildirildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyonla Ukrayna'ya karşı açtığı savaşta Batılı devletler, birçok alanda Kremlin'e yaptırım kararı almıştı.
Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkeleri, aralıkta yaptıkları görüşmelerle Rus petrolüne tavan fiyat uygulanmasına karar vermişti.
Kremlin ise uygulamaya tepki göstererek, 1 Şubat itibarıyla bu ülkelere petrol ve petrol ürünlerinin satışının durdurulacağını açıklamıştı.
Öte yandan Rusya, yaptırımlar nedeniyle Çin, Hindistan ve Türkiye pazarına yöneldi.
Rus haber ajansı RIA, doğalgaz devi Gazprom'un Çin'e ihracatını artabileceğini bildirmişti. İhracatın bu yıl yüzde 40'tan fazla artışla 23 milyar metreküp seviyesine çıkabileceği öngörülmüştü.
Ayrıca Kremlin'in Sibirya'nın Gücü boru hattının ikinci kısmını tamamlaması halinde bu miktarın 50 milyar metrekübü bulabileceği ifade edilmişti.
Çin'in Gümrük Bürosu'nun verilerine göre Pekin'in 2022'de Kremlin'den aldığı doğalgaz miktarı 2021'dekine kıyasla iki katına çıkmıştı. Fakat bu satışlar, AB'yle olan ticaretin yerini tutmamıştı.
YORUMLAR
Yorum Yap