Ruslar Önüne Geleni Askere Alıyor!

Sokaklar korku dolu

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Rusya'da seferberlik kapsamında meydanlara seyyar askere alma merkezleri kuruldu (Reuters)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna savaşı nedeniyle seferberlik ilan etmesinin ardından polis ve askeri inzibat, başkent Moskova başta olmak üzere büyük şehirlerde devriyeleri sıklaştırarak yetişkin erkekleri zorla askere alma merkezlerine götürmeye başladı.

Moskova ve St. Petersburg'da yoğunlaşan askere alma kampanyası kapsamında, alışveriş merkezleri ve metro istasyonlarından aralarında sokak müzisyenlerinin, evsizlerin ve emeklilerin olduğu çok sayıda erkek silah altına alınmak üzere araçlara bindirildi. 

Şimdiye kadar Ukrayna savaşı için ağırlıklı olarak kırsal bölgelerde yaşayan Ruslar ile Kafkasya ve Orta Asya etnik kökenliler askere alınıyordu. 

Kentlerde yoğunlaşan zorla askere alma faaliyetleri, Putin'in partisi içinde bile tepki çekti. Birleşik Rusya yöneticisi Andrey Klişas, bu kampanyanın yasal olmadığını söyledi:

Sokaktaki herkesin ayrım gözetmeden toplanması kabul edilemez.

Putin, hafta içi uluslararası toplantılar için bulunduğu Kazakistan'da yaptığı açıklamada, üç hafta önce ilan edilen seferberlik kapsamında 220 binden fazla kişinin silah altına alındığını ve birkaç hafta içinde 300 bin hedefine ulaşılınca seferberliğin sona ereceğini belirtmişti.

Askere alınmamak için Moskova'dan kaçıp ailesinin kır evinde saklanan ve soyadını gizleyen motor tamircisi Yevgeni (24), Washington Post'a şöyle konuştu:

Öldürmek veya öldürülmek istemiyorum. O yüzden ortada gözükmemeliyim ama burada bile güvende hissetmiyorum. Komşularınızın sizi ihbar edebileceği bir zamanda yaşıyoruz. Polisi arayıp 'Ukrayna'da faşistlerle savaşacağına bu evde kalan genç bir adam var' diyebilirler.

Seferberlik kapsamında askere alınanlardan hayatını kaybedenlerin cenazeleri memleketlerine gelmeye başladı. Askere alındığı 23 Eylül'den yalnızca iki hafta sonra çatışmada ölen devlet memuru Aleksey Martinov (29) Moskova'da toprağa verildi. Eylülün son günlerinde

Güney Urallar bölgesinde silah altına alınan 5 askerin cenaze törenleri Çelyabinsk'te yapıldı.

Yevgeni, Rus toplumunda savaşa desteğin azalmakta olduğunu sözlerine ekledi:

Nazilerin gariban Ukraynalıları öldürdüğünü ve Ukrayna'nın kurtarılması gerektiğini söyleyen bazı arkadaşlarım vardı. Seferberlikten sonra fikirleri değişiyor. Sorular sorup bilgi almak için internette sörf yapmaya başladılar.

Seferberlik ilanıyla birlikte yaklaşık 300 bin kişinin Rusya'yı terk ederek başta Gürcistan olmak üzere çevre ülkelere geçtiği tahmin ediliyor. 

Gürcistan'da yaşayan Grigori Sverdlin savaş karşıtı kampanya başlatarak askere alınmaktan nasıl kaçınılacağı ve silah altındayken nasıl firar edileceği konusunda tavsiyelerini iletmeye başladı. Sverdlin, şimdiye 2 bin 700 kişinin askere alınmaktan kurtulmasına ve 60 kişinin firar etmesine yardımcı olduğunu duyurdu:

İnsanlar başkalarına ateş açmaya zorlanacakları için kaygılı. Sadece kendileri için korkmuyorlar, bu haksız savaşta yer almak istemiyorlar.

Ukrayna sınırındaki Belgorod kentinde yeni askere alınanların talim gördüğü bir alana yönelik silahlı saldırıda 11 asker öldü. Rusya Savunma Bakanlığı "terör saldırısı" diye tanımladığı 15 Ekim'deki olayda gönüllü askerlerin iki saldırgan tarafından hedef alındığını kaydetti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz