Parmaklardaki çomaklaşma hastalık belirtisi olabilir
Uzmanlar, parmaklarda görülen değişimlerin özellikle tırnak kökü ile parmak ucu arasındaki bölümün genişleyerek şekil değiştirmesinin dikkate alınması gereken bir rahatsızlık olduğu uyarısında bulundu. Hisar Intercontinental Hospital...
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Hisar Intercontinental Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhat Fındık, parmaklarda çomaklaşma adı verilen durumun parmakların uç kesimlerinin, tırnak kökü ile parmak ucu arasındaki bölümün, genişleyerek ve bombeleşerek çomak şeklini almasına dendiğini söyledi. Bu durumun genellikle başparmaktan başlayarak diğer parmaklara yayıldığını ifade eden Fındık, "Sıklıkla her iki el parmakları tutulur. Bazen birlikte ayak parmaklarında da çomaklaşma oluşabilir." dedi.
PARMAKLARDAKİ BU DEĞİŞİM HANGİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ
Prof. Dr. Serhat Fındık, çocuklarda doğumsal kalp hastalıkları (özellikle Fallot Tetralojisi'nde), erişkinlerde ise akciğer kanserinin parmaklardaki değişimin en sık nedenleri olduğunu vurguladı. Fındık, bunların dışında, parmaklardaki değişimlerin şu hastalıklara işaret edebileceğini aktardı: "Akciğer apsesi, bronşiektazi (bronşların yani hava yollarının genişlemesi ve harabiyeti), ampiyem (akciğer zarları arasında iltihap birikimi), akciğer fibrozisi (sertleşmesi), ağır pnömoni (zatürre), ağır kronik (uzun süreçli) tüberküloz (verem) gibi solunum sistemi hastalıklarında, kalp yetmezliği, enfektif endokardit (kalp kapaklarının iltihabı) gibi kalp hastalıklarında, siroz, ülseratif kolit, crohn gibi iltihaplı barsak hastalıklarında, akciğer ve/veya akciğer zarlarına metastaz (yayılım) yapan tüm organ veya doku kanserleri, Hodkgin hastalığı, lenfoma, tiroid kanserinde de parmaklarda çomaklaşma görülebilir."
Prof. Dr. Fındık, çomaklaşmanın her zaman bir hastalık habercisi olamayacağını, ailevi olabileceğini ifade etti. Parmaklarda çomaklaşmanın pek çok önemli hastalığın en erken belirtisi olabileceğinden hiç vakit kaybetmeden göğüs hastalıkları uzmanına başvurulmasını tavsiye etti. Fındık, böylelikle erken teşhis ve tedavi fırsatı kaçırılmamış olacağını söyledi.
YORUMLAR
Yorum Yap