Paraguay Kripto Para Cenneti!
Paraguay'da elektriğin ucuz olması, Bitcoincilerin dikkatini çekti.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Piyasadaki en ünlü kripto para birimi olan Bitcoin'i madencilik yoluyla elde etmeye yarayan işlemler güçlü makineler ve çok fazla elektrik gerektiriyor.
Paraguay'da elektriğin ucuz olması, Latin Amerika ülkesini Bitcoin madencilerinin yeni gözdesi haline getirebilir. Paraguay, herhangi bir petrol veya doğalgaz rezervine sahip olmamasına rağmen, Fransa, Almanya ve Kanada'dan sonra dünyanın 4. en büyük net enerji ihracatçısı.
2020'den bu yana endüstriyel alanlarda ve aynı zamanda Ciudad del Este, San Pedro ve Paraguarí gibi bir zamanlar orman olan kentlere giderek artan sayıda kripto para madencisi yerleşiyor.
Bu bölgelerde büyük metal veya beton konteynerler kuran madenciler, yanlarında bilgisayarları, fanları ve klimalarını da getirerek burada Bitcoin çıkarmak için gereken karmaşık hesaplamaları yapıyor.
Madencileri ülkeye çeken unsur, yalnızca düşük elektrik faturaları değil. Ülkenin yasal düzenlemeleri de kriptocuların lehine. Paraguay Kongresi, merkez bankası ve bütçe komisyonunun muhalefetine rağmen mayısta yeni kripto yasa tasarısını onaylamıştı. Yasa tasarısının 11. sayfasında şu cümleler yer almıştı:
Kripto madenciliği endüstriyel ve yenilikçi bir faaliyet olarak kabul ediliyor. Bu faaliyet, ulusal yasa tasarısında öngörülen bütün mekanizma ve teşviklerden yararlanacak.
PARAGUAY'da NEDEN ELEKTRİK UCUZ?
Paraguay'daki elektrik enerjisi bolluğunun nedeni Paraná ve Paraguay adlı çok uzun ve güçlü iki nehir. Bunların üzerine de Itaipú ve Yacyretá barajları kurulu.
Buna rağmen Paraguay, bu muazzam miktarda elektriği kullanacağı sanayiye veya altyapıya sahip değil. Ayrıca ülkenin 7 milyon yurttaşının elektrikli araçlara erişimi yok. Ülkede ulaşım genellikle fosil yakıtlarla sağlanıyor.
Bunun yanında, ülke işletmelerinin yaklaşık yüzde 90'ını oluşturan, düşük voltajlı şebekeye bağlı küçük işletmeler, bir megavat saat elektrik için yaklaşık 58 dolar ödüyor. Bu, 90 litre petrol kullanımına eşdeğer.
Öte yandan, kripto madencileri, megawatt saat başına 18 dolar kadar düşük bir ücret ödüyor. Diğer Latin Amerika ülkelerinde ödenen ortalama fiyat, megawatt saat başına yaklaşık 100 dolar.
Paraguay'ın eski enerji bakan yardımcısı Mercedes Canese, "Onların harcadığı enerjiyi sübvanse ediyoruz" diyor.
SONSUZA DEK SÜRMEYECEK
Paraguay'da doğup büyüyen Alman kökenli iş insanı Christian Katz ise bu faaliyetin yakın zamanda sona ereceğine inanıyor. Kendisinin de kripto para madenciliği işine girdiğini aktaran Katz, "Yalnız madencilikle yaşayamam ve yaşamak istemiyorum. Benim tavsiyem madenciliği boş zamanlarında yapılacak bir şey olarak görmeniz" ifadelerini kullanıyor:
Çünkü bu sonsuza kadar sürmeyecek bir şey. Birkaç yıldan fazla sürmez. Gerçekten de Aralık 2021 itibarıyla 21 milyonluk toplam Bitcoin arzının yüzde 90'ının çıkarıldığı biliniyor. Veriler, madencilik faaliyetleri sonucu maksimum 21 milyon Bitcoin'in 18,9 milyonunun şu an serbest piyasada yer aldığını gösteriyor.
Bu da aslında madenciliğin giderek zorlaştığı ve getirisinin de azaldığı anlamına geliyor. Bunun yanı sıra piyasanan en büyük ikinci kripto para birimi Ethereum'un da geleneksel madencilik faaliyetlerini terk etmeye hazırlandığı biliniyor.
Kripto para, temel teknolojisini iş kanıtı (proof of work) sisteminden hisse kanıtı (proof of stake) sistemine geçirecek. Bu, Ethereum'un Ether para biriminin madenciliğinin artık karmaşık hesaplamalar yapmak için güçlü bilgisayarlara ihtiyaç duymayacağı, bunun yerine işlemleri teyit edip ağı doğrulamak için Ether sahiplerine güveneceği anlamına geliyor.
Kripto para tarihinin en çok beklenen olayı diye nitelenen bu güncelleme, Ethereum'un elektrik tüketimini bin kat azaltacak.
YORUMLAR
Yorum Yap