Okullar 4 Güne İndiriliyor!

Avrupa'da bazı ülkelerde okulların da 4 güne indirilmesi gündemde geldi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

İş dünyasındaki 4 günlük çalışma modeli sonrası artan maliyetler ve baş gösteren enerji krizi sonrası Avrupa'da bazı ülkelerde okulların da 4 güne indirilmesi gündemde geldi.

İngiltere'nin ciddi ciddi düşündüğü ve uygulamaya sokacağı bu plan veliler tarafından tepki topladı.

vrupa’daki enerji sorunu nedeniyle bir çok ülke aydınlatma sistemlerinde karartmaya ve çeşitli su tasarruf yöntemleriyle gündeme gelmişti. Tüm bunların yanı sıra iş dünyasında da tasarruf için önlemler alınmaya başlamış haftalık çalışma gününü 4 güne çekerek tasarruf yöntemleri denemeye başlanmıştı.

Avrupa’da koronavirüs döneminde evden çalışma iş modeli ile hibrit iş modeli hayata geçirilirken Batı bölgelerinde ise haftada 4 günlük bir çalışma modeli hayata geçirilmeye başlanmıştı.

Özellikle Rusya - Ukrayna savaşı sonrasında yaşanan enerji krizi sebebiyle haftada 4 gün çalışma modeli düşünülüyordu. Enerji tasarrufu sebebiyle bu çalışma modeli de test edilmeye başlandı.
Ancak test aşamasında olmasına rağmen enerji tasarrufu için yeni planlarda hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bu planlar dahilinde gözler şimdi de okullara çevrildi. Avrupa’da okulların 4 güne indirilmesi planlanıyor.

Uyarı yayınlandı

Alınan tüm tasarruf önlemlerin yanı sıra Avrupa’daki bazı ülkeler verilen bütçeleri yine de yetersiz buldu ve çareyi başka tasarruf yöntemleri arayışında buldu. Bu ülkelerin başında İngiltere geliyor. İngiltere tasarruf planları kapsamında Okulların 4 güne indirilmesini gündeme getirdi. Okul ve Kolek liderleri Derneği ASCL tarafından bir de uyarı yayınlandı.

Yayınlanan uyarıda ise şu ifadeler yer aldı “Artan maliyetler ve yetersiz destek nedeniyle İngiltere'de okullaşın yarısından fazlası personel azaltma ve zaman çizelgelerini değiştirmeyi düşünüyor”

Haftada 4 günlük çalışma düzenine sıcak bakan ekonomistler ve ve bu düzenin savunan kuruşlular enerki krizine yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Şimdi de okullarda buna benzer bir planın hayata geçirilmesi düşünülüyor. Ekonomistler ve bu düzeni savunan kuruluşlar olsa da veliler bu planı doğru bulmuyor. 

Ancak okullar artan enerji maliyetleriyle birlikte yılda 500 bin sterline varan ek masraflara maruz kaldığı belirtildi.

“Çocuklara ihanet”

İngiliz basınında okulların haftada 4 güne indirilmesini savunan kuruluş ve ekonomistlerin yanına sıra velilerin tepkilerine de yer verildi. 

İngiltere’de okul ve öğrencilerin ve velileriyle ilgili kuruluş olan UsForThem bu planın çocuklara ihanet olarak niteledi.

Veliler bu kararı çocukların eğitimini olumsuz etkileyeceğini ve olumsuz sonuçlar doğrulabileceğini savundu.

İzlanda’da başarıyla sonuçlandı

İzlanda’da dünya genelinde haftada 4 günlük çalışma modelini denemiz ve büyük başarılarla sonuçlandığını açıklamıştı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz