ÖZEL: Tahliye Taahhüdü Nedir?
Yeni Günaydın Yazarı Av. Hakan Dimdik Yazıyor...
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Kiraya veren kira sözleşmesinin yapılması esnasında ya da kiralanan teslim edildikten sonra kiracıdan tahliye taahhüdü istediğine rastlanmaktadır.
Tahliye taahhüdü ile ilgili bilinmesi gereken bazı faydalı bilgilere bu yazımızda yer vereceğiz.
1- Her şeyden önce tahliye taahhüdü kiralanan taşınmazın kiracıya tesliminden sonra verilmelidir. Kiralanan taşınmazın teslim edilmesinden önce verilen tahliye taahhüdü geçersizdir. Kiraya veren ve kiracı aynı yerle ilgili birden fazla kira sözleşmesi yaptığı takdirde tahliye taahhüdünün ilk kira sözleşmesinden sonra verilmiş olması yeterlidir. İlk kira sözleşmesi yapıldıktan sonra verilen tahliye taahhütleri geçerlidir.
2 - Kiracı tarafından verilen tahliye taahhüdünün yazılı ve imzalı olarak verilmesi gerekir.
3 - Uygulamada düzenleme ve tahliye tarihleri boş olarak tahliye taahhüdü verilmektedir. Tarihleri boş olarak taahhüt verilmesi açığa imza (beyaza imza) mahiyetinde olup Yargıtay’a göre bu şekilde tahliye taahhüdü verilmesi geçerlidir. Bu nedenle tarihlerin dolu olup olmadığına dikkat edilmelidir.
4 - Kefil tarafından verilen tahliye taahhüdü geçersizdir. Uygulamada tahliye taahhüdüne kefilin de imza attığı görülmektedir. Kefilin taahhüt vermesinin bir önemi olmayıp yalnızca kiraya verenin imzasının olması yeterlidir. Esas olan kiracının verdiği tahliye taahhüdüdür.
5 - Kiralanan taşınmazın satılması durumunda yeni mâlik de daha önceden verilen tahliye taahhüdüne dayanarak kiralananın tahliyesini isteyebilir. Bir başka deyişle yeni mâlik, eski mâlik döneminde verilmiş olan tahliye taahhüdüne istinaden tahliye davası açabilir.
6 - Tahliye taahhüdü konut ve çatılı işyeri kiraları için verilebileceğinden bu vasıfta olmayan kiralanan taşınmaz bakımından tahliye taahhüdü verilmesi söz konusu değildir.
7 - Kiraya veren tahliye taahhüdüne dayalı olarak kiralanan taşınmazı tahliye etmek istediği takdirde bu hususta ya dava açacaktır ya da icra takibi başlatacaktır. Uygulamada daha çok icra takibi yoluna başvurulmaktadır. Kiraya veren taahhüt edilen tahliye tarihinden itibaren bir ay içinde icra takibi ya da dava açmalıdır.
8 - Kiralanan taşınmaz birden çok kiraya veren tarafından kiraya verilmiş ise tüm kiraya verenler tarafından icra takibi açılmalıdır.
9 - Kiralanan taşınmaz birden çok kiracıya kiralanmış ise tahliye taahhüdünün tüm kiracılar tarafından imzalanması gerekir ve icra takibinin de tüm kiracılara yönelik açılması gerekir.
10 - Tahliye taahhüdünün şarta bağlı olarak verilmesi mümkündür. Fakat bu durumda uyuşmazlık yargılamayı gerektireceği için icra takibi açılamayıp dava açılması gerekecektir.
11 - İcra takibi açılmasından sonra kiracıya icra dairesi tarafından tahliye emri gönderildiği takdirde kiracı tebliğden itibaren 7 gün içinde icra takibine itiraz edebilir. İtiraz durumunda takip durur. 7 gün içinde itiraz edilmediği takdirde takip kesinleşir ve kiracı tebliğden itibaren 15 gün içinde kiralananı tahliye etmez ise icra dairesi kanalıyla zor tahliye ettirilir.
12 - İcra takibi açılmasından sonra kiracıya icra dairesi tarafından tahliye emri gönderildiği takdirde kiracının tebliğden itibaren 7 gün içinde icra takibine itiraz etmesi durumunda itiraz sebepleri önem arzedecektir. Eğer kiracı tarihe ya da imzaya itiraz ederse kiraya veren bu itirazı ancak sulh hukuk mahkemesinde açacağı itirazın iptali davası ile bertaraf edebilir. Eğer kiracının itirazı tarih ve imza haricindeki hususlara ilişkin ise bu takdirde kiraya veren icra hukuk mahkemesinden kiracının itirazının kaldırılmasını isteyebilir. Sulh hukuk mahkemesinde görülen davalar icra hukuklara göre daha uzun sürmektedir. Ayrıca bu takipte icra hukuk mahkemesinin kararlarına karşı icranın geri bırakılması mümkün olmayıp sulh hukuk mahkemesi kararı için icranın geri bırakılması mümkündür. Anlaşılacağı üzere tarihe ya da imzaya itiraz edilmesi tahliyeyi güçleştiren itirazlardır.
13 - Bununla birlikte tahliye taahhüdünün noterde verilmiş olması durumunda kiracı imzaya ve tarihe itiraz edemeyeceğinden icra hukuk mahkemesinden itirazın kaldırılması istenebilir.
14 - Tahliye taahhüdü verilirken eşin rızasının alınıp alınmadığı hususuna da değinmekte fayda var. Bu durumda kira sözleşmesinin tarafı olmayan eşin icra takibi tarihine kadar kiraya verene bildirimde bulunması gerekmektedir.
Faydalı olması dileğiyle.
Avukat Hakan DİMDİK
YORUMLAR
Yorum Yap