ÖZEL: Martı Scooterlar Ne Kadar Güvenli?
Popüler ulaşım araçlarından biri olan Martı scooter, büyükşehirlerde trafik sorununa çözüm olarak son yıllarda kullanılmaya başlandı.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Martılar, dünyadaki uygulamaların aksine Türkiye'de yasal statüye sahip değil. Bundan dolayı, scooter sayısının artması, trafik güvenliğinin de riske girmesine yol açıyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde elektrikli scooterlar için henüz bir tanım olmaması nedeniyle, Martı yetkilileri sorumluluk üstlenmediği gibi tüm sorumluluğu da kullanıcıya yüklüyor.
PARA CEZASI VAR
Fransa'da kaldırımda elektrikli scooter kullananlara ise trafik polisi tarafından 135 euro ceza kesiliyor. Almanya'da ise, elektrikli scooterlar motorlu araç yollarına çıkabiliyor. Kullanıcıların 14 yaşın üstünde olması ve kask takması ise zorunlu. Hollanda'da elektrikli scooter kullanım yaşı 16 olarak belirlenirken, bu araçlara sigorta yapılması ve plaka takılması zorunlu. İngiltere ise, elektrikli scooterları hem karayollarında, hem kaldırımlarda hem de bisiklet yollarında geçtiğimiz yıl yasakladı.
ŞİKAYETLERE ÇÖZÜM ÜRETİLMİYOR
Gerek martı kullanıcıları gerekse insan güvenliğini tehdit ettiğini düşünen vatandaşlar, çağrı merkezlerinden herhangi bir yetkiliye ulaşamıyor. Yaşanan olası bir kazada ise şirket yetkilileri sorumluluk almak yerine suçu kullanıcıya yüklüyor...
ÖLÜMLERİ BERABERİNDE GETİRDİ
İstanbul Şişli’de aracın çarpması sonucu elektrikli scooter kullanan Dilara Gül hayatını kaybetti.
İstanbul Beşiktaş'ta martı kullanan 17 yaşındaki Okan Yıldız otomobil çarpması sonucu hayatını kaybetti.
Ankara Eryaman'da bir aracın martıya çarpması sonu bir genç hayatını kaybetti.
Adapazarı'nda, elektrikli scooter ile tren yolundan geçerken trenin çarptığı 21 yaşındaki genç kızın hayatını kaybetti.
Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde otomobilin çarptığı elektrikli scooterdaki lise öğrencileri Mahmut Yağız Balcı (18) ile Ada Kayahan (18) hayatını kaybetti.
YORUMLAR
Yorum Yap