ÖZEL: Deprem Tahmin Edilebilir Ama Şiddeti Belirlenemez!

Oksal Erev, 6.5 büyüklüğündeki Gökçeada depreminin yerini de yaklaşık 20 saat önce bilmişti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

2010’da 6.0 büyüklüğündeki Elazığ depremini 4 gün önce tespit ederek sitesinde yayınlayan arama, kurtarma ve deprem uzmanı Oksal Erev, 6.5 büyüklüğündeki Gökçeada depreminin yerini de yaklaşık 20 saat önce bilmişti.

Günümüzde depremler ile ilgili insanların korkuları üzerinden rant elde etmek isteyen çeşitli kişiler ve dolandırıcılık metotları ortaya çıktığını belirten Oksal Erev, "Deprem tahmin edilir ama belirlenemez" derken sözlerine şöyle devam etti:  Erev, "Elazığ depreminden tutun Van depremine, Gökova depreminden tutun, İzmir'e kadar sayısını unuttuğum bir çok depremi önceden haber verdim. Deprem sonrasında vermiş olduğum tüm demeçler üzerine en az iki üç bilim adamı çıkıp depremlerin tahmin edilemeyeceğini açıkladı. Yine söylüyorum, depremler tahmin edilir belirlenemez. "

VERİ KESİNTİLERİ DEPREM TAHMİNİ İMKANSIZLAŞTIRIYOR

Marmara Denizi'nde stresin arttığını belirten Erev, "Marmara Denizi'nde stres artışını gözlemlemek mümkün. Bu durum projenin efektif değerlerinin artışı ile gözlemlenmektedir. Fakat söz konusu projeye ait yıllardan bu yana kesintisiz çalışan özellikle bir iki orijinal istasyonda veri kesintisi yaşanıyor.  Bu tür veri kesintileri deprem tahminini imkansız kılar. Geriye kalan 5-10 adet ölçüm istasyonu da zaten orijinal istasyon olmadığı için verilerinin değeri yok. Bu yüzden kesik veriler ile anlık olarak bir tahmin yapmak imkansız. Özellikle Marmara Denizi'ndeki fayların olduğu yerlere dikkat. Özellikle Tekirdağ karşısı. Ayrıca  Çanakkale, Sakarya, Bolu, Erzincan ve Erzurum yani dikkat ederseniz KAF ( Kuzey Anadolu Fayı ) üzeri oldukça stresli. Kahramanmaraş önümüzdeki bir kaç yüz yıl ülkenin en sağlam ili olacak" dedi.

DİYARBAKIR VE İZMİR' E DİKKAT

Yakın zamanda deprem olasılığı yüksek olacak yerlerin başında İzmir'in geldiğini belirten Erev, "Gökova Körfezi ve açığı oldukça tehlikeli. Keza İzmir'de aynı şekilde.  Özellikle İstanbul'dan Antalya'ya bir çizgi çektiğinizde çizgini sol tarafı yani batı tarafından her an yıkıcı bir deprem olma olasılığı oldukça yüksek. Kahramanmaraş depremi sonrası Adana-Osmaniye çok sessiz kaldı. Tarihsel depremlere baktığınızda bölgede 6. şiddetinde  depremler olduğunu göreceksiniz. Unutmayın, depremler belli periyotlar ile tekrar eder. Bunun yanı sıra Bingöl ve özellikle Diyarbakır Lice'ye de dikkat çekmek isterim. Bu bölgeleri takip altına alacak bir deprem tahmini cihazı bulunmamakta. Cihazın mucidi Lütfi Canyaran'ın da vefatı sonrası deprem tahmini cihazı üretecek birisi de çıkmadı. Bölge halkının her an deprem olacakmış gibi önlem alıp hayatına bu şekilde devam etmesi gerekli" dedi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz