Neuralink Hakkında Soruşturma Açıldı!

Reuters haber ajansına göre Elon Musk'ın nöroteknoloji şirketi Neuralink, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) hayvan refahı düzenlemelerini ihlal etmekle suçlanıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Reuters haber ajansına göre Elon Musk'ın nöroteknoloji şirketi Neuralink, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) hayvan refahı düzenlemelerini ihlal etmekle suçlanıyor. Bazı şirket çalışanları, beyne çip yerleştirme projesinin deneylerinde 1500 hayvanın öldürüldüğünü iddia ediyor.

Ajansın soruşturma belgelerine ve konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre, şirketin çalışanları Neuralink hakkında, Musk'ın baskısı yüzünden hayvan deneylerinin aceleye getirildiği ve hayvanların gereksiz acı ve ölümlerine neden olduğu suçlamasıyla şikayette bulundu.

Bunun ardından geçtiğimiz aylarda şirket hakkında bir federal savcının talebi üzerine ABD Tarım Bakanlığı Genel Müfettişi tarafından potansiyel hayvan refahı ihlalleri gerekçesiyle soruşturma açıldı.

Reuters tarafından incelenen kayıtlara ve şirketin hayvan deneyi operasyonları hakkında doğrudan bilgi sahibi olan kaynaklara göre, şirket 2018'den bu yana yapılan deneylerde 280'den fazla koyun, domuz ve maymun da dahil olmak üzere yaklaşık 1500 hayvanı öldürdü.

Kaynaklar, şirketin deneylerde öldürülen hayvan sayısına ilişkin kesin kayıtlar tutmaması nedeniyle bu rakamı kaba bir tahmin olarak nitelendiriyor.

Neuralink ayrıca sıçanlar ve fareleri de araştırmalarında kullanıyor.

Nöroteknoloji şirketi, beyni doğrudan bilgisayarlarla bağlantılı hale getiren arayüzler geliştirmeyi amaçlıyor.

Ara yüzün nörolojik sorunları olan kişilerin telefonlarını ve bilgisayarlarını zihinleriyle kontrol etmelerini sağlayacağı düşünülüyor.

Neuralink 2020'de beynine bozuk para büyüklüğünde bir çip takılmış olan dişi bir domuzu ve 2021'de beyninde çip olan ve Pong oynabildiği iddia edilen bir maymunu tanıtmıştı.

Şirket daha sonra bu maymunun öldüğünü doğrulamış ancak hayvan refahı düzenlemelerini ihlal ettiği iddialarını reddetmişti.

Şirketin kurucusu Elon Musk, şirketin geliştirdiği çiplerin zaman içerisinde bunama, Parkinson hastalığı ve omurilik zedelenmelerini iyileştireceğini belirtmişti.

Konuya yakın kaynaklara göre şirket hakkındaki soruşturma ABD'deki Hayvan Refahı Yasası'nın ihlali gerekçesiyle açıldı.

Habere göre ihlallerin nedeni Musk'ın potansiyel ilerlemeleri hızlandırmak için şirket üzerinde kurduğu baskıydı.

Reuters tarafından görülen Neuralink'e ait onlarca sayfalık mesaj, ses kayıtları, e-postalar, sunumlar, raporlar ve 20'den fazla çalışanla yapılan görüşme kayıtlarına göre, Musk'ın bu baskısı başarısız hayvan deneyleriyle sonuçlandı.

Şirket çalışanları, bu tür başarısız deneylerin tekrarlanması gerektiğini, bunun da deneylerde öldürülen hayvan sayısını artırdığını söylüyor.

Musk, Neuralink çalışanları ya da Tarım Bakanlığı Genel Müfettişliği sözcüsünün Reuters'ın sorularına yanıt vermediği belirtiliyor.

ABD'de yasal düzenlemeler şirketlerin Ar-Ge çalışmalarında kullanabileceği hayvan sayısını sınırlamıyor.

Bilim insanlarına hayvan deneyleri konusunda geniş bir alan sağlanıyor.

Neuralink tesisleri tüm yasal denetimleri geçmişti ve şirketin öldürdüğü hayvan sayısının doğrudan suça konu olamayacağı belirtiliyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz