Nebati: '100 Sene Sonra Aynı Yerde!..'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Yeni Yüzyıl İktisat Kongresi'nde açıklamalar yaptı.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Yeni Yüzyıl İktisat Kongresi'nde yaptığı konuşmada, "17 Şubat'ta, 1. İzmir İktisat Kongresi'nden 100 sene sonra aynı yerde Sayın Cumhurbaşkanı'mızın himayelerinde geniş katılımlı bir İktisat Kongresi düzenleyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddini Yeni Yüzyıl İktisat Kongresi'nde yaptığı açıklamada, "17 Şubat'ta, 1. İzmir İktisat Kongresi'nden 100 sene sonra aynı yerde Sayın Cumhurbaşkanı'mızın himayelerinde geniş katılımlı bir İktisat Kongresi düzenleyeceğiz" dedi.

Bakan Nebati'nin konuşmasından satır başları:

İzmir İktisat Kongresi cephede destansı mücadeleleri ile elde ettiği siyasi bağımsızlığını, iktisadi bağımsızlıkla da perçinleyen tarihi bir kongreydi. Yurdumuzun 4 bir yanında katılım gösteren çiftçilerin, işçilerin, sanayicilerin, tüccarların o dönemdeki zor koşullar altında bir araya gelmesi, istiklal mücadelesinin muzaffer komutanlarından Kazım Paşa’nın başkanlık etmesi önem taşıyordu.

Bizler sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu istikamette yani iktisadi zaferler kazanmak üzere ilerliyoruz. Tüm küresel çalkantılara rağmen ekonomimizi istikrarlı ve sağlıklı bir şekilde büyütmek için aynı inanç ile çalışıyoruz. İnsanımıza her geçen gün yeni iş imkanları oluşturmaya, tarımsal üretimimizi giderek güçlendirirken, ihracatta cumhuriyet tarihi rekorlarını ardı ardına kırmaya azimle devam ediyoruz.

Bizler 20 yıldan bu yana ülkemizin dört bir yanını imar ediyoruz. İktisadi düşüncemizi yeni zirvelere taşıma gayesiyle azimle ilerliyoruz.

İzmir İktisat Kongresi'nde alınan kararlar Türkiye’ye istikamet tayin etmiştir. Misakı İktisadi kararlarının önemli bir kısmı günümüz koşullarında yol gösterici niteliktedir.

Bu kararların bir kısmı şu şekildedir. Milli sanayi teşvik edilmeli, milli kaynaklar değerlendirilmesi, yabancı sermaye kanunlarımıza riayet etmek şartıyla gelebilir.

Yabancı tekelleşmelere son verilmeli, milli sanayinin teşviki için yasa çıkarılmalı, teknik eğitim geliştirilmelidir. Gümrük tarifeleri milli sanayinin kalkınma ihtiyaçlarına göre düzenlenmelidir.

1923 yılından sonra İzmir İktisat Kongresi 4 kez daha toplanmış ve bu toplantılar ülkemiz ve dünyanın önemli, dönüm noktalarında düzenlenmiştir.

İkinci olarak 1981 yılında Türkiye’nin dışa açılma ve liberalleşme politikalarının başladığı döneme denk geliyordu. 3.’sü yine bir tarihi dönemeç soğuk savaşın bittiği ve küreselleşmenin iktisadi alana yön vermeye başladığı 1992 yılında düzenlendi. 4. kongre ülkemizin ekonomide yıllarca sürecek bir atılım dönemine girdiği 2004 yılında yapıldı. 5:’si 2008-2009 küresel krizin ardından üretimin ağırlık eksenini Asya’ya kaydığı bir dönemde 2013 yılında düzenlendi. Bugün de hem ülkemiz hem dünya tarihi için yine kritik bir dönüm noktasındayız. Tüm dünya salgını atlatıp toparlanma sürecine girerken önemli bir süreçteyiz.

Türkiye Ekonomi Modeli'nin ilk yılını başarı ile tamamlamış, Türkiye'yi yüzyıl hedefine emin adımlarla ilerlediğimiz bir süreçteyiz.

Enflasyonun boynunu kırdık. Önümüzdeki aylardan itibaren belirgin şekilde düşecek.

Yerli ve millilik konusunda yaklaşımımız ortadadır. 20 sene evvler yüzde 20'lerde olan milli savunma oranımızı yüzde 80'lere çıkardık. Elektirikli yerli otomobilimizi, savaş uçaklarımızı, barajları, köprüleri son 20 yılda eser siyasetimizle hizmete geçirdik.
 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz