Naci Görür: 'Bunun Şakası Yok'
Prof. Dr. Görür, “7 ve üstü deprem olup binlerce canımızı kaybedebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Çankaya Üniversitesi akademik yıl açılışında "deprem" konulu ders veren Prof. Dr. Naci Görür, uyarılarda bulundu. Tek bir bölgeye dikkat çeken Prof. Dr. Görür, “7 ve üstü deprem olup binlerce canımızı kaybedebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Çankaya Üniversitesinin Akademik Yıl Açılış Töreni'nde, "Türkiye'de Deprem ve Deprem Dirençli Yerleşim Alanları"na ilişkin ders verdi.
Türkiye'de yeterince deprem farkındalığının olmadığını, konunun ciddiye alınmadığını dile getiren Görür, bu nedenle hayatının geri kalanını insanlara depremi anlatmaya adadığını söyledi.
Prof. Dr. Görür, Türkiye'deki depremlerin çoğunun Kuzey Anadolu fayında meydana geldiğini, en etkin ve en çok hasar verenin de bu fay hattı olduğunu bildirdi.
“DEPREMLER DURMAZ, DURMAYACAK, DURDURULAMAZ”
Levhaların hareketiyle sınırların da değiştiğini söyleyen Görür, "’Ne zaman bu depremler duracak? ’diye soruyorlar. Dünyanın levha yapısını nasıl değiştireceksiniz ki depremler dursun. Depremler 13 milyon senedir devam ediyor, daha milyonlarca sene de devam edecek. Depremler durmaz, durmayacak, durdurulamaz. Gelin ülkeyi deprem dirençli yapalım" dedi.
“BUNUN ŞAKASI YOK”
Prof. Dr. Görür, depremler nedeniyle Doğu Anadolu'nun sıkıştığını ve batıya kaydığını anlattı.
Doğu Anadolu'nun gerçek bir deprem bölgesi olduğunu vurgulayan Görür, "Bunun şakası yok. 7'nin üzerinde deprem üretecek kaynak az değil. Depremin tekerrür edeceği fayın ne zaman ve hangisi olacağını bilemeyiz ama gözümüzü açtığımız zaman Doğu Anadolu'da 7 ve üstü deprem olup binlerce canımızı kaybedebiliriz" diye konuştu.
Mevcut veya yeni açılacak yerleşim alanlarındaki tüm tehlikeleri belirlemeyi amaçlayan mikrobölgeleme çalışmasını anlatan Görür, "Mikrobölgeleme yapmayan adam, bir bakıma hayatı boyunca doktora gitmeyip kendi düşüncesiyle vücudunu, sağlığını kontrol etmeye çalışan biridir. Mikrobölgeleme çalışması yapmadan bir kentin özelliklerini, davranışlarını, tepkisini ölçemezsiniz" şeklinde konuştu.
Bir kentin yönetim sisteminin, halk, altyapı, yapı stoku, ekosistem ve çevre, ekonomi olmak üzere 6 sistemden oluştuğunu söyleyen Görür, kenti depreme karşı dirençli yapmak için bu 6 bileşenin dirençli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
YORUMLAR
Yorum Yap