Müzik Sektöründen İklim Krizine Karşı Yeni Adım!
İklim Krizi karşısında müzik sektörü de adımlar atmaya devam ediyor.
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Dünyamızın bir numaralı sorunu haline gelen İklim Krizi karşısında müzik sektörü de adımlar atmaya devam ediyor. Tümüyle güneş enerjisi kullanan konserler ve ekolojik festivaller bunların örnekleri.
Müzik sektörü, İklim Krizi’ni tetikleyen emisyonlar konusunda birinci sırayı almasa bile kendi içinde önlemler geliştirme çabası gösteriyor. Bu çabalar esas olarak canlı konserler ve turneler gibi yüksek enerji tüketen ve kirliliğe neden olan süreçleri kapsıyor.
Willie Nelson’ın 2023 Luck Reunion’unun ana sahnesi, 14 saatlik festivalin tamamında canlı müzik etkinlikleri için karbondan arındırılmış yeni bir geleceğe işaret eden tesis içi güneş enerjisi ve akıllı pil sistemleriyle güçlendirildi. Willie Nelson, Spoon ve Margo Price gibi ismlerin performanslarının yer aldığı ana sahnedeki sıfır emisyonlu güç çözümü, ABD’deki % 100 güneş enerjisiyle çalışan en büyük festival sahnesini yaratarak dizel jeneratörlere olan ihtiyacı ortadan kaldırdı.
Festival organizatörü Luck Presents ile ortaklaşa çevresel kar amacı gütmeyen REVERB’in öncülük ettiği proje için fon, müzik endüstrisinin yarattığı karbon emisyonlarını doğrudan ortadan kaldırmak için yenilikçi iklim çözümlerini geliştirmeye yönelik endüstri destekli bir çaba olan REVERB’nin Müzik Dekarbonizasyon Projesi aracılığıyla sağlandı. Kaliforniya merkezli Overdrive Energy Solutions, festivalde kullanılan tesis içi güneş enerjisi çiftliklerini ve akıllı pil sistemlerini tasarladı, inşa etti ve yönetti. Canlı etkinlik endüstrisinde iklim yeniliğine odaklanan kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Sound Future, özellikle iklim, bütçe ve insan etkilerine bakarak bu çabanın kapsamlı bir bilimsel analizini gerçekleştirdi.
Bir diğer adım ise Avrupa düzeyindeki festival kuruluşu olan Yurope tarafından atıldı. Örgüt festivallerin ekolojik sürdürülebilirliği için bir el kitabı hazırladı. “Avrupa yeşil Festivaller Yol Haritası 2030” isimli kitapçık, AB tarafından hazırlanan Yeşil Mutabakat kapsamında, 2030 yılına kadar emisyonların % 55 azaltılması hedefine ulaşabilmek için yapılması gerekenlere işaret ediyor.
YORUMLAR
Yorum Yap