Merkez Bankası'ndan Enflasyon Açıklaması!

Enflasyondaki düşüşe en belirgin katkı 0,98 puanla temel mal grubundan geldi.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Merkez Bankası aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'na göre, kasımda tüketici yıllık enflasyonu gıda hariç tüm alt gruplarda geriledi. Enflasyondaki düşüşe en belirgin katkı 0,98 puanla temel mal grubundan geldi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise yıllık enflasyon kasımda 3,50 puan yükselerek yüzde 102,55'e çıktı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,88 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 84,39'a gerilediğini açıklamasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Fiyat Gelişmeleri Raporu da yayımlandı.

Rapora göre, kasımda önceki aya kıyasla yıllık tüketici enflasyonuna katkı gıdada 0,87 puan artarken, temel malda 0,98 puan, enerjide 0,93 puan ve hizmette 0,09 puan azaldı. Alkol-tütün-altın grubunun enflasyona etkisi ise belirgin bir değişim göstermedi.

Bu kapsamda tüketici yıllık enflasyonundaki gerilemeyi enerji ve temel mal grupları sürüklerken, aylık bazda gıda grubu fiyat gelişmeleri öne çıktı.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle incelendiğinde, son dönemde B ve C endekslerinde aylık artışlarda gözlenen yavaşlama C endeksinde daha belirgin olmak üzere her iki endekste de devam etti.

Böylece B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları, sırasıyla 0,83 ve 1,54 puan azalarak yüzde 76,18 ve 68,91 düzeyinde gerçekleşti.

KİRA FİYAT ARTIŞI BİR ÖNCEKİ AYA KIYASLA YAVAŞLADI

Hizmet fiyatları kasımda yüzde 2,18 yükseldi ve grup yıllık enflasyonu 0,48 puan artışla yüzde 60,72'ye ulaştı.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz