Mahkemeden Dijital Para Kararı!

"Kripto varlıklar taşınır mal statüsünde"

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Türk yargısı kripto varlıkların hukuki niteliğine dair bir karar verdi. Mahkemenin kararına göre dijital paralar artık taşınabilir ürün. Satışı da ihale veya pazarlık usulüne göre yapılabilir

Kripto varlıklar bir süredir yatırımcısının yüzünü güldürmüyor.

Ancak dijital para olarak bilinen bu varlıklarla ilgili sürekli yeni gelişmeler yaşanıyor.

Bilindiği gibi Türkiye'de şimdiye kadar kripto varlıkların hukuki niteliği net değildi.

Mahkemede bu durumu netliğe kavuşturan bir karar çıktı.

İstanbul 24. İcra Hukuk Mahkemesi, "kripto varlıkların taşınabilir mal statüsünde" olduğuna karar verdi.

Mahkemenin gerekçeli kararı 16 Şubat'ta yazıldı.

"Paraya çevrilme şekli taşınır mal satış usulüne göre yapılması gerekiyor"

Gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı:

İcra ve iflas hukuku açısından, bir mal veya hakkın haczedilmesi için öncelikle tek başına ekonomik bir değer ifade etmesi gerekte olup, kripto paralar için bu unsurun var olduğu sabittir. Ancak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayınlanan 'Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik' uyarınca bu kripto paralar. 'İtibari para, kaydı para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder…' şeklinde tanımlanmıştır. Yani kripto varlıkların ekonomik değeri olsa da döviz gibi değerlendirmek mümkün değildir. O halde bu varlıkların paraya çevrilme şeklinin taşınır mal satış usulüne göre yapılması gerekmektedir."

Kripto paralara konulan haciz işlemlerinde alacaklı kişilerin hangi yol ve yöntemlerle bunu tahsil edebileceği gerekçeli kararda detaylı bir şekilde anlatıldı.

 "Kripto varlıkların hukuki durum bir niteliğe kavuşmuş oldu"

Kararın alınmasını sağlayan ve dijital para konusunda çalışmalar yürüten avukat Kerem Bilen ortaya çıkan durumu Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Kripto varlıkların satış usulüne ilişkin yaptıkları başvurunun sonuçlandığını, yerel mahkemece işin esasına girilerek dijital paraların satış usulünün nasıl olması gerektiğinin açıklığa kavuştuğunu ifade eden Bilen, "Geldiğimiz noktada ilk defa bir mahkeme kararıyla kripto varlıkların hukuki durum bir niteliğe kavuşmuş oldu" dedi.

"Dünyada bir ilk"

İstanbul 24. İcra Hukuk Mahkemesi'nin, "Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliğe" de atıfta bulunduğunu hatırlatan Bilen, "Bu kararla birlikte kripto varlıklar artık taşınır mal statüsünde sayılmaktadır. Kripto varlıkların satış usulüne ilişkin ve hukuki nitelendirme bakımından şimdilik emsal nitelikte bir karar çıktığını düşünmekteyim. Dünya literatüründe yaptığımız araştırmalar neticesinde de böyle bir nitelendirme daha önce hiç yapılmamıştır" diye konuştu.

Kripto varlıkların hem icra hem miras alanını etkilediğini vurgulayan Bilen, şöyle devam etti:

Kripto paralar vergi hukuk alanını da ilgilendiriyor. Son dönemlerde vergilendirme olacak mı olmayacak mı durumu güncel bir konu olarak tartışılıyordu. Onun için bu hukuku nitelendirmenin yapılması çok önemli. Haciz koyan bu kişi bu kripto varlığı nasıl tahsil edeceği de netlik kazandı. Taşınır malın nasıl satıldığına ilişkin hükümler var. Bu yol ve yöntem izlenerek alacağın tahsili mümkün olacak."

"Borçlunun kripto varlığı tahsili basit"

"Dijital bir çağda yaşıyoruz. Elektronik ortamda her türlü satış yapılıyor" diyen Av. Kerem Bilen, "UYAP dediğimiz bir sistem var. Artık dilekçeleri bile e-imza dediğimiz şekilde atıyoruz. İcra müdürlüklerine cüzdan dediğimiz USB şeklinde bir şey verilse, borçlunun kripto varlık alım satım platformundaki bakiyeleri direkt buraya transfer edilebilir. En başından beri söylediğim şey bu varlıkların hukuku nitelendirilmesiydi. Ve şu an gelinen noktada da hukuki nitelendirilmesi Türk yargısında yapılmış bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz