Laboratuvarda Üretilen Tavuk Eti Artık Mamalarda!
Yapay et çalışmalarına İtalya, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerde tepki gösteriliyor
- | Son Güncelleme:
- | Yeni Günaydın
Birleşik Krallık'taki (BK) bir firma, mamalar için laboratuvarda yapay tavuk eti geliştirdi.
Meatly şirketinden çarşamba günü yapılan açıklamada, yapay etin BK Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan ve hayvan yemlerini denetleyen Hayvan ve Bitki Sağlığı Ajansı'ndan onay aldığı belirtildi.
Ülkenin köklü gazetelerinden Financial Times (FT), böylelikle BK'nin laboratuvarda geliştirilen ete onay veren ilk Avrupa ülkesi olduğunu yazdı.
Meatly CEO'su Owen Ensor, yapay etin onay almasında BK'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının ve AB düzenlemelerine tabi olmamasının rol oynadığına işaret ederek, bunun kendileri için bir fırsat yarattığını söyledi.
Britanya yönetiminin biyoteknoloji ve inovasyona önem verdiğini belirten Ensor, şu ifadeleri kullandı:
Bence bu onayla ilgili en heyecan verici unsurlardan biri, BK'nin inovatif alanlarda ve gıda teknolojisinde lider konuma gelme niyetini ortaya koyması oldu. AB genelde çok daha uzun ve karmaşık düzenleme mekanizmalarına sahip.
Ensor, evcil hayvan mamalarının yapay et endüstrisi için başlangıç noktası olduğunu belirtti.
Firma sahibi, hayvanları seven ve onlara eziyet edilmesine karşı çıkan bir kişinin, kendi evcil hayvanını etle beslemesine dair bir "açmaz" yaşadığını savunarak, bu nedenle yapay ete talebin açık olduğunu söyledi.
FT'nin aktardığına göre Winchester Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada, ankete katılan evcil hayvan sahiplerinin yüzde 50'si hayvanlarını yapay etle besleyeceğini, yüzde 32'siyse bu eti kendilerinin de tüketeceğini söylemişti.
BK Gıda Standartları Ajansı'ndan James Cooper, "güvenli ve yasalara uygun şekilde geliştirildiği sürece yapay etlerin mama ve yem sektöründe kullanımını memnuniyetle karşıladıklarını" belirtti.
Diğer yandan haberde, yapay et çalışmalarına İtalya, Fransa ve Avusturya gibi ülkelerde tepkiler gösterildiğine dikkat çekildi. ABD'nin Florida ve Alabama eyaletlerindeyse uygulama doğrudan yasaklanmıştı.
YORUMLAR
Yorum Yap