Kara Parada Türkiye Birinci!

Rusya basınında Türkiye, en çok yasadışı para çıkışı yapan ülke olarak anılıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Rusya’dan en çok para sırasıyla Türkiye, BAE, Özbekistan, Azerbaycan, İsrail ve Almanya’ya gidiyor. Rusya’ya yasadışı giren paranın çıkış yeri ise sırasıyla ABD, İtalya, Tacikistan, Almanya ve Türkiye.

Kommersant’ın Rusya’da yasadışı para giriş-çıkışlarıyla ilgili yazısında Türkiye, en çok yasadışı para çıkışı yapan ülke olarak anılıyor. Bu, deklase olan orta burjuvazinin BAE’ye gidemeyip mecburen Türkiye’yi tercih ettiğine yorulmalı.

Vestnik Kavkaza, Ermenistan’daki gelişmeler üzerine yazıyor. Türkiye ile Ermenistan arasında yeni bir “diplomatik açılım” hazırlığının sürdüğü bu günlerde Ermenistan ile Rusya arasındaki ilişkileri de dikkatle takip etmek gerek; yazı, bu nedenle, not etmeye değer.

Andrey İsayev’in Mejdunarodnaya Jizn’deki, Gazze şeridinde son çatışmalar ve İsrail’in operasyonuyla ilgili yazısı, İslami Cihad karşıtı tutumuyla dikkat çekiyor. Dergi, Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanıyor; her ne kadar sadece resmi görüşler yer bulmuyor olsa da hiç değilse resmi görüşle çelişmediği açık. Bunda temel rolü, İslami Cihad'ın Rusya’da “terörist ve aşırılıkçı örgütler” listesinde, yasak bir örgüt olması oynuyor.

'Türkiye, Rusya için nedir?'

İkili işbirliğinin muhtelif alanlarındaki somut görevlerin belirlendiği Soçi’deki son Rusya-Türkiye zirvesi, Rusya dış siyasetinin en tartışmalı sorularından birini tekrar canlandırdı: Türkiye, Rusya için nedir?

Bazıları Türkiye’nin dost ve ortak olduğunu ileri sürüyorlar. Rusya’nın Avrasya projelerinin potansiyel katılımcısı ve tıpkı Rusya gibi, kolektif Batı’nın her şeyi dikte etmesini kabul etmeyen egemen bir devlet. ...

Tam bu yüzden Türkiye ABD’nin görüşüne rağmen Suriye Kürtlerine (Amerikan müttefikleri) karşı askeri operasyon yürütmeye, keza Rusya’dan silah almaya hazır.

Tam bu yüzden, 1990’larda ABD’nin Rusya’ya karşı baskısına keyifle katılan Türkiye (bilhassa ... Çeçen teröristleri destekledi ve teçhiz etti) bugün Rusya’ya karşı yaptırımlara katılmayı reddetmekle kalmıyor, Rusya’ya Batı yaptırımlarının etrafından dolanmakta yardıma da hazır. ... Dahası Erdoğan, Batı yaptırımlarından Moskova ile siyasi-iktisadi işbirliğini geliştirmek için faydalanmaya çalışıyor. ...

Ama Rusya’da başka uzmanlar da var. Türkiye’nin bir rakip ve potansiyel düşman olduğunu söyleyen düşmanlar. Paradoksal olarak onlar da bir noktada haklı, zira Ankara ve Moskova’nın bir dizi bölgedeki tutumları çelişiyor.

Mesela Türkiye Suriye’de İdlib’deki teröristleri destekliyor, Rusya ise (İran’la birlikte) meşru hükümetin tarafında bulunuyor ve Türkiye’nin kanatları altında bulundukları için İdlib bölgesindeki teröristleri temizleyemiyor.

Dahası Türkiye Güney Kafkasya’da da kendisine müttefik olan Azerbaycan’ı desteklerken Rusya’nın askeri-lojistik (KGAÖ) ve ekonomik (Avrasya Birliği) müttefiki, Ermenistan.

Ankara Ukrayna çatışmasında şatafatlı tarafsızlığına rağmen Kiev’e, Zelenskiy rejiminin terörist faaliyetlerinde kullandığı Bayraktar ve muhtelif silahlar tedarik ediyor. Ayrıca Türkiye, kimi uzmanların görüşüne göre, Rusya’ya ait bir dizi toprak parçasında da nüfuz iddiasında. ...

Bu listeye sadece, Türkiye’nin 2014’e kadar İslamcı teröristleri aktif şekilde beslediği, 2014’ten sonra da terörist “Meclis” grubunun sponsorluğunu yaptığı... Kırım değil, Ankara’nın “eğitim faaliyeti” yürüttüğü Sibirya ve Volga bölgesi de giriyor.

Türkiye’nin Rusya için hem dost hem düşman olabileceği nasıl ortaya çıkıyor? Uluslararası ilişkilerde yeni bir döneme girdiğimizi kavrarsak, çok basit. ...

Bu dönemde “yol arkadaşı” statüsü güncel hale geliyor; bu, menfaatleri belli somut bir zamanda ve belli somut bir istikamette örtüşen ülkeler demek.

Rusya ve Türkiye de böyle “yol arkadaşları” haline geliyorlar. Her ikisi de kolektif Batı ile yollarının kesişmediğini biliyorlar. Batı’nın bu ülkelerin elitlerini görüşülmemesi ve devrilmesi gereken rakipler olarak itibarsızlaştırdığının bilincindeler.

Her ikisi de Batı baskısını dengelemek için de birbirlerine ihtiyaçları olduğunun bilincindeler. Son olarak her iki devlet de teknolojik egemenlik yolu tutmuş bulunuyorlar ve iktisadi ve siyasi egemenliklerini sağlamakta ve savunmakta birbirlerine başarılı şekilde yardımcı olabilirler. ...

'Yasadışı para çıkışında birinci sırada Türkiye'

24 Şubat’tan 10 Ağustos’a kadar Rusya’dan yasadışı para girişi ve çıkışı girişimleri yüzde 21 artış gösterdi. Federal Gümrük Hizmetleri bu dönemde yaklaşık 5 bin cezai ve idari soruşturma açtı.

Cezai soruşturmalara konu olan yasadışı para çıkışının toplam miktarı 104,2 milyar ruble; idari soruşturmalara konu olan miktar ise 610,4 milyar ruble...

Rusya Ceza Kanunu’nun 200.1’inci maddesi uyarınca (nakit para ve parasal araç kaçakçılığı) açılan cezai dava sayısı 443. Bu maddeyle suçlananlar 4 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

2021’in aynı döneminde açılan davaların sayısı ise sadece 40. Rusya İdari Suçlar Kanunu 16.4’üncü maddesi uyarınca (deklare edilmemiş veya yanlış deklare edilmiş para ve parasal araç) açılan idari dava sayısı ise 4874. Bu sayı geçen yıl 4028’di.

Federal Gümrük Hizmetleri, 2021 ve 2022’de yasadışı para çıkışına konu olan toplam miktarın neredeyse değişmediğine dikkat çekiyor: 2022’de 714,6, 2021’de ise 709 milyar ruble. İhlallerin büyük bölümü rublede; bu, toplamın yüzde 30’unu oluşturuyor.

Onu Amerikan doları ve avro takip ediyor. Rusya’dan en çok para sırasıyla Türkiye, BAE, Özbekistan, Azerbaycan, İsrail ve Almanya’ya gidiyor. Rusya’ya yasadışı giren paranın mahreci ise sırasıyla ABD, İtalya, Tacikistan, Almanya, Türkiye ve BAE.

Federal Gümrük Hizmetlerine göre yasadışı para giriş ve çıkışındaki artış, Rusya’nın bir dizi ülkeyle parasal işlemlerinin engellenmiş olmasından kaynaklanıyor..

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz