Kango Halkı, Çamurda Ailelerini Arıyor!

Yerel liderler, binlerce kişinin hâlâ kayıp olduğunu söylüyor

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde (KDC) günlerce süren şiddetli sel felaketinde 400'den fazla kişinin hayatını kaybetmesinin ardından halk, çamuru kazarak kayıp aile üyelerini arıyor.

KDC'nin doğusundaki Buşuşu ve Nyamukubi köyleri, perşembe gecesi başlayan şiddetli yağmurların nehirlerin taşmasına yol açması ve heyelanları tetiklemesinin ardından harap oldu.

Kalehe bölgesindeki Kivu Gölü yakınlarında mülklerin ve tarım arazilerinin tahrip olmasının ardından yaklaşık 3 bin aile evsiz kaldı.

Annesi, babası ve iki kız kardeşi ölen 27 yaşındaki Gentille Ndagijimana, AFP'ye "Dünyanın sonu gelmiş gibi" dedi.

Sınır Tanımayan Doktorlar'dan Ulrich Crepin Namfeibona, The Independent'a e-posta yoluyla yaptığı açıklamada yaklaşık 150 kişinin yaralandığını ve "sellerin ardından köylerin tamamen yok olduğunu" söyledi.

Açıklamada şöyle belirtildi: 

Felaket gece vakti vurdu ve perşembe günü pazar kurulduğu için Buşuşu'daki nüfus normalden iki kat daha fazlaydı.

Sınır Tanımayan Doktorlar, 36 ağır yaralıyı tekneyle hastanelere tahliye ettiğini açıkladı.

Açıklamaya şöyle devam edildi:

Her şeyini kaybeden bu toplulukların acilen barınak, gıda ve diğer temel ihtiyaç maddelerine ihtiyacı var. Ayrıca ebeveynlerini kaybetmiş ve korunmaya ihtiyaç duyan çocuklar da görüyoruz.

BBC'nin haberine göre Kongo Kızılhaçı'nın ceset torbası yok ve ölenleri battaniyelere sarılı halde bırakmak zorunda kalıyorlar. Sınır Tanımayan Doktorlar bölgedeki sağlık birimlerine ceset torbaları, ilaç ve tıbbi malzemeler bağışladıklarını ifade etti.

Bölgenin yöneticisi, Associated Press'e telefonla yaptığı açıklamada Kivu Gölü'nde yüzen çok sayıda ceset bulunduğunu söyledi. Yerel gruplar pazar günü itibarıyla, hayatını kaybeden 300'den fazla kişinin toplu mezarlara gömüldüğünü söyledi.

Kalehe'de bir topluluk lideri olan Delphin Birimbi de AP'ye binlerce kişinin kayıp olduğunu düşündüğünü söyledi.

Bazı doktorlar yaralıları tedavi etmek için bölgeye ulaşırken, topluluklar daha fazla acil yardım talebinde bulunuyor. Yardım, elverişsiz yollar nedeniyle sekteye uğruyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar ayrıca sellerin ardından meydana gelen kötü yaşam ve sağlık koşulları nedeniyle özellikle koleranın endemik olduğu Kivu Gölü yakınlarında, deri enfeksiyonları ve ishalli hastalıklar gibi hastalıkların görülme riskinin yüksek olduğu uyarısında bulundu.

Bu felaket, ülkenin komşusu Ruanda'da meydana gelen selde 130'dan fazla kişinin hayatını kaybetmesi ve yaklaşık 10 bin kişinin yerinden edilmesinden sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.

Şiddetli yağışlar Uganda ve Kenya'nın bazı bölgeleri de dahil, Doğu Afrika'da ölüm ve yıkıma yol açıyor.

Cumartesi günü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres hem Ruanda hem de KDC'deki selde hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi.

Le Monde'da yer alan habere göre Guterres şöyle dedi:

Bu, iklim değişikliğinin hızlanmasının ve küresel ısınmaya katkıda bulunacak hiçbir şey yapmayan ülkeler üzerindeki feci etkisinin bir başka örneği.


Associated Press'ten de yararlanılmıştır

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz