Kahve Keyfi İçin Doğru Zaman Hangisi?

Uzmanlar açıkladı...

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Bazı TikTok kullanıcılarının enerjilerinin öğleden sonra düşmesini sabah ilk iş kahve içmeye bağlamasıyla araştırmacılar, kafein alımını geciktirmenin artılarını ve eksilerini anlatıyor.

ABD'deki Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nden kafein araştırmacısı Marilyn Cornelis, çarşamba günü New York Times'a "Herkes kafeine farklı tepki veriyor" dedi.

Kafein, vücutta doğal olarak oluşan ve uyuşukluğu artıran bir kimyasal olan adenozin ile rekabet ettiğinden uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı daha da zorlaştırabilir.

Arizona Üniversitesi'ndeki uyku ve sağlık araştırma programının yöneticisi Michael Grandner, Times'a, kafeinin kan dolaşımınıza etkilerini hissetmenin yaklaşık 20 ila 30 dakika sürdüğünü söyledi.

Cornelis, kafeinin sizi uzun süre uyanık tutmasında genetik bir rol oynadığını söyledi; bazılarının gün boyunca dayanması için yalnızca bir taneye ihtiyacı var, diğerleri ise sadece saatler sonra ayılıp enerji bulabiliyor.

Grandner, uyandıktan sonra ilk fincanının tadını çıkarmak için genellikle 30 ila 60 dakika beklediğini söyledi.

Uzman, "Buradaki fikir şu: Adenozin gün boyunca biriktiğinden, sabah ilk iş olarak kahve içmek size "paranızın karşılığını daha az" verecektir çünkü adenozin seviyeleriniz en düşük seviyededir." dedi.

KORTİZOL SEVİYELERİNİ ETKİLİYOR

Birleşik Krallık'taki yatak üreticisi Get Laid Beds'in uyku uzmanı Dr. Deborah Lee de, ilk fincanınızı uyandıktan 45 dakika veya daha sonra hazırlamanızı tavsiye ediyor.

Lee, Mirror'a, "Kortizol (stres) hormonu, kendi uyku döngünüze özgü bir ritmi takip ediyor. Yüksek kortizol seviyeleri bağışıklık sisteminizi etkileyebilir ve uyandığınızda zaten zirvedeyse, gözleriniz açılır açılmaz kahve içmek yarardan çok zarar verebilir ve hatta sizi uzun süre kafeine karşı bağışık hale getirebilir." dedi.

Ancak ABD Ordusu'nda nörobiyolog olan Allison Brager, Times'a yaptığı açıklamada, araştırmaların düzenli kafein tüketiminin sabah kortizol seviyeleri üzerinde çok az etkisi olduğunu gösterdiğini söyledi.

Brager, sabah kahvesinin çalışanların ve egzersiz yapanların odaklanmalarına yardımcı olabileceğini, kahveyi geciktirmenin ise kafeinin etkilerini öğleden sonraya kadar uzatabileceğini söyledi.

İlk kahvenizi içmek için uzmanlar farklı görüşler sunsa da son kahve için ortaklaşıyorlar. Hem Grandner hem de Lee, dinlendirici bir uyku için yatmadan en az altı saat önce son kahvenizi bitirmenizi tavsiye ediyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz