Kahramanmaraş Depremlerinin Yıl Dönümü!

Türkiye, geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin birinci yıl dönümünde yaşamını kaybedenleri anıyor.

  • | Son Güncelleme:
  • | Yeni Günaydın

Depremlerin üzerinden bir yıl geçmesine karşın yurttaşların normal standartlardaki yaşamlarına dönememesi eleştirilerin başında geliyor.

Türkiye, geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen ve 11 ilde geniş çapta hasara ve yıkıma neden olan depremlerin birinci yıl dönümünde yaşamını kaybedenleri anıyor.

Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, resmi rakamlara göre en az 53 bin kişinin ölümüne 100 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açtı.

Bu depremler, Türkiye'de son yüzyılda en fazla can kaybına ve yıkıma neden olan, en geniş alanı etkileyen ve en fazla sayıda binanın yıkılmasına ve en fazla ekonomik kayıp yaşatan depremler olarak kayıtlara geçti.

Üzerinden bir yıl geçmesine rağmen deprem bölgesinde hala çadırlarda yaşayanlar var.

Hatay'ın Tepehan köyü depremde en fazla yıkımı yaşayan yerlerden biriydi. Bu köyde beş çocuklu bir depremzede aile çadırda kalıyor.

Kendisini 'Julia' olarak tanıtan kadın, evlerinin bahçesine kurdukları bir çadırda kaldıklarını söylüyor. Diğer pek çok mağdur gibi onlar da sadece evlerini değil zeytinliklerinin bir kısmını da kaybetmişler. Baba ise "1 yıl oldu depremden bu yana, sağolsun yetkililerimiz daha bizi gelip gören, soran yok" diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, depremlerin ikinci yıl dönümünde "herkesin bir evde ya da dairede yaşıyor olacağı" sözünü verdi.

Mali zarar en az 100 milyar dolar

Deprem Dünya Bankası ve IMF’ye göre, Türk ekonomisine en 100 milyar dolardan fazla zarar verdi.

Depremden doğrudan etkilenen 11 ilde çok sayıda konutun yanı sıra okul ve hastane yıkılırken, bölgede başta yollar olmak üzere alt yapı büyük zarar gördü.

11 ilde alt yapı tahrip oldu

Depremler bölgede elektrik, su, internet, kanalizasyon, yol, ulaşım gibi alt yapı ve üst yapı temelli sorunların artmasına yol açtı.

Hükümete göre bölgede depremlerin sürmesi, TOKİ inşaatlarının gecikmesindeki en önemli nedenlerden biri. Depremlerden etkilenen 11 kent, son bir yılda 57 bin 15 kez sallandı.

Depremden sonra devlet kurumları ve AFAD'ın bölgeye geç ulaşması ise yıkımın etkisini büyüttüğü eleştirisi yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın deprem sonra evsiz kalanlara yeni inşa edilecek evler verileceği vaadine rağmen, muhalefet partileri verilen sözlere rağmen konteynır kentlerde ve çadırlarda kalan depremzedelerin koşullarının hala çok kötü olmasından şikayetçi.

Muhalefet neden eleştiriyor?

Depremlerinin ardından bir yıl geçmesine karşın, hala sorunların en üst derecede devam etmesi, kentlerin ve kentlerdeki yurttaşların normal standartlardaki yaşamlarına dönememesi, yine muhalefet partilerin en fazla eleştirdikleri konuların başında geliyor.

Deprem ülkesi olan Türkiye'de yapıların denetlenmesinde yaşanan sorunlar, dolgu yerlerine ve dere yataklarına bina inşa edilmesine izin verilmesi hem hükümet hem yerel yönetimlere yönelik eleştirilerin başında yer alıyor.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz